Реклама / Ads
11| 4161 |03.09.2019

Външно реагира остро на изложба за съветското освобождение на България

.
Паметникът на Съветската армия
Руската изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, която ще се открие на 9 септември предизвика остра реакция от Министерство на външните работи. МВнР обяви, че идеята на руското посолство в София не е добра.

 

 

 

В официалната позиция на Външно пише: "Не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави. МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение")".

В текста се подчертава също, че от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

Припомня се също, че СССР обявява война на България, когато управлението в София е поето от ново отечественофронтовско правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на царство България спрямо Русия. А също и че страната ни в онзи период всъщност е окупирана от войските на СССР.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология, се казва още в позицията на МнВР.

 

Ето и пълния текст:

По повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, МВнР заявява следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест,  икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.
МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която деформирано привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

 

9-ти септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-ти век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

 

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

 

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

 

Преди дни в Чехия се разрази пореден скандал със съветски паметник. Паметникът на маршал Иван Конев в квартал "Бубенеч" бе залят с боя. Кметът на района Онджей Коларж разпореди той да бъде ограден с найлон, а ако руското посолство иска, да заплати да бъде изчистен. Това ядоса Москва и оттам реагираха, че това е неприемливо, защото съветските войски са освободили Чехия от хитлеризма.

Стигна се до заплахи срещу кмета Коларж и той бе принуден да напусне града с охрана.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 37-годишен българин е убит на остров Родос 0| 3308 |28.08.2019 . И през нощта извозваха туристи от остров Самотраки 0| 3512 |15.08.2019 . Ферибот тръгва към туристите на гръцкия остров Самотраки 0| 3312 |14.08.2019 . Външното министерство: Няма опасност за българите на о. Самотраки 0| 3514 |13.08.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО