Понеделник, 20 Май 2019, 02:39
Реклама / Ads
Frognews
1| 2805 |05.11.2018

ВАП откри нарушения в подзаконови нормативни актове на общините

.
Върховната административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност спрямо подзаконови нормативни актове, приети от съответните общински съвети с цел да се установи спазването на административнопроизводствените правила, съобщават от прокуратурата.

При издаването на нормативни актове се съблюдава законоустановен ред.В началото се изработва и публикува проект на акта на интернет страницата на съответната община и/или общински съвет заедно с мотиви или доклад съгласно Закона за нормативните актове. На заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта, като след законодателната промяна в сила от 4.11.2016 г. срокът за обществени консултации по правило е не по-кратък от 30 дни. Компетентният орган издава нормативния административен акт, след като обсъди проекта заедно с представените становища, предложения и възражения.

Описаните изисквания са въведени от законодателя с цел да се осигури зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.

 

При проверката са разкрити нарушения на описаните изисквания и са предприети  действия по реда на надзора за законност от териториалните прокуратури. Изготвени  са 94 протести до съответните административни съдилища..

 

Сред оспорените подзаконови нормативни актове са: Наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в общините Силистра, Габрово, Перник, Велинград, Димитровград, Симеоновград, Пещера, Севлиево, Гълъбово, Трявна, Мездра; Наредби за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в общините Силистра, Перник, Габрово, Радомир, Бобов дол, Трявна, Дряново, Сунгурларе, Трън; Наредби за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти  на територията на общините Габрово, Перник, Созопол, Поморие, Карнобат, Айтос, Севлиево, Трявна, Мездра; Наредби за управление на общинските пътища в общините Перник, Поморие, Гълъбово, Бобов дол, Несебър, Трявна, Рила;  Правилници за организацията и дейността на ОбС Силистра и ОбС Невестино и др.

 

Към момента 25 прокурорски акта са уважени, а за неприключилите производства ще бъде предоставена допълнителна информация.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Откритата мъртва френска гражданка се е обесила? 1| 3201 |03.11.2018 . Откриха ешерихия коли във водата в Пазарджишко 0| 3230 |02.11.2018 . Д-р Велизар Шиваров с нови открития в борбата с рака 3| 4015 |02.11.2018 . До 31 декември се закрива НИМХ, откриват звено към МОН 0| 2680 |01.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах