Реклама / Ads
13| 7380 |10.07.2012 НОВИНИ

ВАС спря строителството на вилен комплекс в Иракли

.
Днес е един добър ден за защитниците на Иракли. Върховният административен съд потвърди решение на Бургаския административен съд, с което се спира строежът на вилно селище в района на райското кътче на Черноморието.
 
Битката за Иракли обаче не е завършила, коментира пред сайта news.bg Янина Танева от гражданска инициатива "Да спасим Иракли" по повод решението на ВАС.

То потвърждава решението на Бургаския административен съд от септември миналата година, с което издаденото разрешение за строеж  на фирма "Суис пропъртис" в защитената местност беше обявено за незаконно. Фирмата имаше намерение да вдигне ваканционен комплекс, но вместо това влезе в черния списък на унищожителите на естесвената природа.

Според Танева решението на върховните магистрати е отменило едно очевидно несправедливо и незаконно намерение.  

Все пак тя определи решението на ВАС като една „хубава награда за всички онези толкова много хора, които толкова години се бореха за нещо, което изглеждаше невъзможно".

Тя припомни, че в началото протестите в защита на Иракли са били инициирани от едва трима души, а впоследствие към тях са се присъединили стотици. Това доказва, че гражданското общество се е пробудило, че младите хора могат да променят нещата, коментира Танева. Въпреки това тя изтъкна, че „ако други млади хора бяха легнали под други багери още много строежи щкяха да бъдат спряни.

Запитана дали след решението на ВАС битката за Иракли е свършила, тя отговори: „Не е свършила, изглежда, че сякаш е свършила. Проблемът е системен и част от фирмите не са се отказали от своите намерения.

На въпрос дали има информация за други строежи в близост, Танева посочи, че има информация за нови инвестиционни намерения с неясни подбуди. Тя уточни, че става въпрос за местността Кладери. Там по думите й се планира да бъдат изградени малки фамилни къщички.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6359 |22.06.2012 Свилен Нейков с мисия да върне Стойчев и Казийски за Олимпиадата . 15| 6789 |08.06.2012 Свиленгардските митничари отърваха кожите. Засега! . 12| 6465 |30.05.2012 В. Танов вдигна мерника на митница Свиленград; закрива я . 25| 6086 |24.04.2012 Борисов лично спрял ремонт на Бистришкия стадион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads