Реклама / Ads

2| 5299 |28.11.2014 НОВИНИ

Въшки плъзнаха в училища и детски градини

.
Въшки са се появили в някои училища в страната след началото на новата учебна година.

За това алармират от Министерство на образованието и науката. След постъпването на сигналите регионалните инспекторати по образованието в страната и регионалните здравни инспекции са упълномощили медицинските специалисти да извършват всяка седмица профилактика за въшки на учениците и децата в детските градини.

 

От министерството напомнят, че общините осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на детските градини и училищата, на децата и учениците, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ.

 

Организацията и дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата в Република България е регламентирана в наредба за здравните кабинети. Съгласно нея в кабинетите се осъществяват дейности по профилактика на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ.

 

Дейността на здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер с образователно-квалификационна степен специалист или бакалавър, но може и от правоспособен лекар или специалист по хигиена на детско-юношеската възраст, педиатрия или обща медицина.

 

Медицинските специалисти трябва да са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката и промоцията на здравето в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене и Националния център по обществено здраве и по оказване на първа помощ при спешни състояния в център по спешна медицинска помощ. Дейността на здравния кабинет може да се осъществява и от лекар, медицинска сестра или фелдшер от амбулатория за първична медицинска помощ, посочват още от просветното министерство.

 

800 е минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко от 800 ученици, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище.

 

Минималният брой деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60. Когато в две или повече детски заведения, намиращи се на територията на една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение, коментират още от министерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 19| 4603 |28.10.2014 КНСБ: При несъстоятелност на КТБ фалират болници и училища . 4| 4331 |24.10.2014 Министър Коларова: Училищата нямат готовност за случаи "Ана-Мария" . 0| 3930 |15.10.2014 Оборудват училищата и кабинети с 8,7 млн. лева . 8| 5002 |30.09.2014 Цветанов: Нужен е диалог между преподаватели, директори на училища и бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ