Реклама / Ads
1| 5306 |06.12.2023 НОВИНИ

Васил Терзиев: В Столичното предприятие за третиране на отпадъци има множество проблеми в цялата верига

.
Столичният кмет Васил Терзиев Източник: БГНЕС
"В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига", заяви столичният кмет Васил Терзиев след като провери работата на предприятието.
 

Градоначалникът отбеляза, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза, и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. По думите му това е поради множеството дефекти в системата. 

 

"Отпадъците са ресурс, а не проблем", посочи Терзиев.

 

Според него в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за временно изпълняващ длъжността. 

 

"Възложихме му няколко задачи", каза столичният кмет и допълни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. 

 

Терзиев освен това коментира, че е възложен одит на предприятието и че ще има публичен доклад с информация за състоянието му и предложенията за решение на проблемите. 

 

"Установихме няколко проблема, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото й качество", обясни от своя страна Савов.

 

Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани. По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано, информира БНР.

 

Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 18858 |06.12.2023 Кой трябва да съхранява трудовата книжка - работодателят или служителят и какво да направим, ако я изгубим? . 5| 4196 |06.12.2023 Ветото на Радев върху БТР-ите за Украйна падна в комисия . 1| 4289 |06.12.2023 Почерпен шофьор прегази полицай, докато настройва пътна камера . 1| 4147 |06.12.2023 Панев: Оставката на здравния министър не е залог за бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads