Реклама / Ads
1| 2431 |04.07.2023 НОВИНИ

Васил Велев: АИКБ подкрепят проектобюджета, защото дефицитът се свежда до 3% и не се променя данъчната система

.
Васил Велев Източник: личен архив
редседателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че от АИКБ подкрепят проектобюджета, защото дефицитът се свежда до 3% и не се променя данъчната система. Не е безобидно дефицитът да е 5-6%, защото това означава повече заеми. А данъчната система е един от малкото параметри, които правят икономиката ни конкурентоспособна, отбеляза той пред БНТ.
 

От 1 януари тази година минималната работна заплата е повишена с 20%. Тя не може да се увеличава всеки месец, в параметрите е заложено, че трябва да се увеличава на всеки 2 г. Не е вярно, че разходите за издържката намаляват – тя се увеличава с 2 млрд. Не е вярно, че държавните предприятия остават без пари. Тези пари са прибрани в дружествата чрез изкривения пазар на електроенергия и те трябва да се върбат към българските граждани, коментира Васил Велев.

 

По думите му увеличението на заплатите в България през миналата година е най-високото в Европейския съюз.

 

Основното ни притеснение е, че няма заложено увеличение на доходите на българските работници, няма заложено увеличение на минималната работна заплата. Това каза от своя страна икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова по повод проектобюджета за 2023 г.

 

Очевидно е, че политиците нямат желание да увеличат минималната работна заплата, очевидно искат да орежат разходите за издръжка на министетствата, за да може да се постигне 3% дефицит. Изземването на 100% дивиденти от държавните предприятия за 3 г. означава, че те ще бъдат източвани, няма да имат възможност да правят инвестиции и да се модернизират, заяви Григорова.

 

Само за миналата година заради инфлацията хората са изгубили 25% от доходите си, а са получили 10% увеличение, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 2990 |03.07.2023 Светослав Малинов: Васил Терзиев има способността да обединява . 1| 2612 |03.07.2023 Асен Василев предлага от 2024 г. работодателят да плаща само първите два дни от болничния . 28| 3211 |02.07.2023 Васил Терзиев: Извинявам се за стореното от моите предци, изпитвам удовлетворение от добре свършената работа . 38| 3309 |01.07.2023 Васил Терзиев: Ако бъда избран за кмет, ще заложа на диалога с хората, с гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads