Реклама / Ads
3| 3278 |06.06.2023 НОВИНИ

Васил Величков: Днес се очерта линията между партиите, подкрепящи Путин и тези с евроатлантическа ориентация

.
Експертът Васил Величков
Експертът Васил Величков разкри схемата, по която се правят хибридни атаки в медиите пред ”Денят” на Веселин Дремджиев.
 

Той коментира днешните събития в Парламента :"Днес ясно се очерта линията между партиите, подкрепящи Путин и тези, които са с евроатлантическа ориентация. Тези събития бяха предшествени от масирана дезинформационна кампания, бяха разпространени фалшиви снимки и документи, че българските мъже ще бъдат мобилизирани и изпратени на фронта в Украйна. Дезинформацията работи върху емоциите. Например върху страха." Това коментира Величков.

 

Той подчерта, че българите са дълго облъчвани от медиите и социалните мрежи с руски послания. "Например има многобройни централни улици и булеварди в цяла България, наименовани на руски генерали и граждани. Това е ежедневно руско влияние. Руското посолство се възползва от това и също участва в облъчването на българите," коментира Величков.

 

Той подчерта, че хората у нас не знаят, например, че средният руснак живее много по-бедно. Както и че Русия на цялата си територия има само 60 км повече автомагистрали отколкото у нас.

 

Величков очерта начина на правене на хибридна пропаганда от Русия. "Във всяка държава, в която Русия, а и Китай, имат интереси, те имат свои канали, включително медии. Там, примерно , се публикуват теории на конспирацията, така се култивира аудитория.

 

Когато се представи определен политически въпрос, всички тези канали едновременно се активират. После тезата се подема от троловете им в социалните медии. И това вдига интереса към дадената тема. Добива популярност, защото идва от различни източници.Някои хора я споделят. Темата има съдържание, което предизвиква емоции, например страх. После се появяват няколко платени експерти, които дават мнението си. "

 

Той даде за пример-  в началото на войната между Русия и Украйна са се появили твърдения, че петролът и газа изчезват от пазара ни. " Хората започнаха да се редят на дълги опашки. По медиите, по телевизиите се появиха експерти, на които им беше дадена възможност да си развият тезите и повечето от тях бяха свързани с руски фирми."

 

Величков даде пример и с наш министър, който е дал доста неточни данни за финансирането на украински бежанци." Хората му вярваха, защото е министър", подчерта Величков.

 

Той каза, че у нас по въпросите за корупцията има доста объркващи тези и медиите говорят доста меко за нея.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4574 |06.06.2023 Ивайло Мирчев: Президентът Радев днес изкопа своеобразно институционално дъно . 4| 2748 |06.06.2023 Асен Василев: Ако днес имаме правителство, изтегляме бюджета на служебното . 0| 3086 |05.06.2023 Двама души бяха убити днес след стрелба в центъра на Любляна . 3| 3132 |05.06.2023 Двамата депутати, чийто имунитет беше поискан днес от главния прокурор, не се притесняват сами да си го дадат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads