Реклама / Ads
1| 3258 |15.12.2022 НОВИНИ

Вече ще получаваме свидетелството си за съдимост и по електронен път

.
Източник: Личен архив
Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен път свидетелство за съдимост от всяка точка на страната независимо от месторождението и адресната си регистрация и независимо дали е осъждан или не.
 

 Така министърът на правосъдието Крум Зарков представи днес новата електронна услуга, която Министерството на правосъдието предоставя, чрез централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ (ЦАИС), съобщиха от правосъдното ведомство.

 

Той припомни, че досега гражданите можеха да заявят и получат свидетелство за съдимост през интернет и чрез електронен подпис само в случаите, в които те не са осъждани.

 

„С надграждането на ЦАИС се разшири обхватът на служебното и електронното свидетелство за граждани, като е предвидено издаване и за осъждани лица, както и за лица, родени извън територията на страната, които притежават българско гражданство“, заяви Зарков.

 

Началник на отдел „Специализирани информационни системи и електронни услуги“ в МП Любов Бончева допълни, че заявленията могат да се подават и получават както с електронен подпис, така и с ПИК на НАП и облачен КЕП , а издадените свидетелствата за съдимост съдържат QR код, гарантира автентичността им пред органите за които са предназначени.

 

Обновената система вече е свързана с ECRIS (Eвропейската система на регистрите за съдимост). Така информацията за осъдени български граждани на територията на страни от ЕС ще се записва своевременно в системата „Съдебен статус“ и ще бъде достъпна за всички бюра съдимост.

 

Миграцията на данните с информационна система „Изпълнение на наказанията“ пък ще скъси значително сроковете за получаване на отговор до бюрата по съдимост дали едно лице е изтърпяло наказанието си.

 

Предстои и включването на Единната информационната система на съдилищата към „Съдебен статус“, като по този начин там ще се получават директно бюлетините за съдимост от цялата страна.

 

Министър Зарков благодари на Висшия съдебен съвет за съдействието, което е оказал при комуникацията с 113 районни съдилища в страната във връзка с процеса по мигриране на данните от бюрата за съдимост.

 

Председателят на Районен съд Перник - Михаил Алексов уточни, че е предвидената и автоматизация, която ще напомня кога е настъпила реабилитация и това обстоятелство ще бъде отразявано веднага в бюлетините за съдимост.

 

Той заяви, че при работата на надградената ЦАИС отпада и ангажиментът на районните съдилища да съхраняват голям документооборот, което е бреме за всяка администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2972 |14.12.2022 Донев вече си представял заглавията в медиите „Гълъб Донев отлетя от МС“ . 3| 3081 |14.12.2022 Независимият вече Божанков няма да подкрепи кабинета . 8| 3199 |13.12.2022 Шефът на НСлС: Все повече ученици стават дилъри на наркотици . 4| 7510 |11.12.2022 Евродепутатът П. Витанов: Лицемерие! Повечето от българския парламент не искаха Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads