Реклама / Ads
17| 9011 |25.06.2012 НОВИНИ

Велика чест! Частица от Кръста Господен пристига в България

.
Свещеното парче от Светия Кръст
Голям празник за православните християни се задава от утре. В страната ни пристига част от от Светия Кръст Господен, който е вграден в иконата на "Св. равноапостолни царе Константин и Елена”. Хиляди българи с надежда и трепет очакват да се поклонят на великата светиня.
 
Голямата чест ни се оказва след молба на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, отправена с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим към Негово Блаженство Теофил ІІІ, патриарх на светата земя Йерусалим и цяла Палестина и положителен отговор на Йерусалимския патриарх.

Основен повод е предстоящият храмов празник на катедралния храм "Св. апостоли Петър и Павел”, гр. Силистра. Светинята ще посети освен Силистра, с. Калипетрово, градовете Несебър, Тервел, Велико Търново, Монтана и Видин.

Официално тя ще пристигне в България на 26 юни и ще отпътува на 5 юли 2012 г.

Корените на главния символ в християнството – кръста, водят началото си от древната история на човечеството, където се губи родословието на много народи. Дълго преди Голгота, мъченическата смърт на Спасителя и дори преди възникването на неговото учение кръстът е играел ролята и на амулет, и на важен философски образ…

 

Частиците от Светия кръст са разпръснати из цяла Европа, коментират познавачи на религиозната история. Кръстът, на който бил разпнат Христос, бил изваден от пръстта на хълма Голгота по времето на византийския император Константин. Това станало по настояване на майка му Елена, изтлелите отломки били отнесени в Константинопол и съхранявани грижливо до времето на кръстоносните походи. Счита се, че една от целите им била именно завладяване на огромно количество раннохристиянски реликви, които били отнесени в Западна Европа. Истинността на тези реликви векове наред се подлага на съмнение, но в момента битува позицията – да вярваш или не в автентичността на частиците от Кръста е въпрос на личен избор и усещане. Изтлели прашинки от дърво често биват откривани от наши археолози, най-често те лежат прибрани в кръстове-реликварии.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5946 |26.09.2011 Кампания без “удари под кръста” обеща Софиянски . 4| 11657 |16.04.2011 ДПС: На изборите – с удари под кръста . 44| 7261 |07.10.2010 Паси: Във или извън ЕС Турция ще е новата велика сила . 14| 6468 |15.04.2010 След 3 г. - болки в кръста от смъртта на Кембъла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads