Реклама / Ads
5| 2974 |08.01.2023 НОВИНИ

Виолета Комитова: ”Ако получим третия мандат, ще търсим разговор с партиите без ”червени линии”

.
Виолета Комитова
Виолета Комитова от ”Български възход” посочи, че ще искат коалиционно споразумение, с което партиите да поемат своята отговорност, защото оттук нататък всички правителства ще бъдат многопартийни. Тя каза, че преговорите, които ще водят с другите формации ще изключат т. нар. ”червени линии”. Това звучи странно, защото ”червените линии” се приемат като определини принципи, чието нарушаване означава постигане на неприемливи компромиси.
 

Виолета Комитова каза по БНР, че са възможни са всякакви коалиции, но въпросът е дали партиите искат да ходят на предсрочни избори. Зам.-председателят на парламентарната група на "Български възход" по-скоро партиите не искат да ходят на избори, защото ще възпроизведе същият резултат, т. е. фрагментиран парламент.


Виолета Комитова посочи, че оттук нататък в България, в съседни държави, в ЕС ще бъдат многокомпонентни правителствата. Според нея: "Втората им характеристика - ще бъдат с кратък живот, тъй като представляват сложни коалиции. Ако партиите не разберат това - обратното на това е правителство на 1-2 партии, тоталитарни режими с дълъг срок на управление - това е контрапунктът. Ако партиите не разберат, че оттук нататък всички правителства ще са сложни коалиции от много партии с кратък живот, никога няма да стигнем до коалиционно споразумение и редовно правителство." комитова изтъчна, че от партията ѝ ще искат да има коалиционно споразумение, с което "партиите да поемат своята отговорност."


Депутатът от "Български възход" декларира, че ако получат третия проучвателен мандат от президента, те ще търсят съгласие с всички партии по въпросите, които ги обединяват, а не по въпроси, които разделят. Ще помолим другите партии да оставим червените линии, каза тя. По думите й трябва да се търси съгласие с колкото е възможно повече партии, за да може да се осигури стабилност в това "турбулентно време".
 
В тези разговори трябва да се очертаят не дългосрочни програми, а няколко краткосрочни приоритета, които са най-спешните, подчерта Виолета Комитова. По думите й за тези задачи трябва да се постави и срок на изпълнение. Тя посочи които са някои от тях - на първо място е Планът за възстановяване и устойчивост, второ - бюджетът за 2023 г., трето - кризата с инфлацията и енергийната криза, четвърто - националната сигурност. Тя изтъкна, че по тези приоритети трябва да работим краткосрочно, за да помогнем на бълггарските граждани и бизнес.


Комитова изтъкна, че в момента, когато има война близо до нас, и нашата армия е разсипана, трябва да се погрижим спешно и бързо да подсилим отбранителните способности на армията ни и да осигурим сигурността си, отбеляза Виолета Комитова. Ако досега сме подценявали средствата, отделяни за армията, сега този въпрос е спешен. 


Комитова припомни, че е имало искане от една партия за напълно нов план за възстановяване и устойчивост. Според нея обаче нов план е безсмислено и глупаво да се прави. Тя смята, че няма нужда от напълно нов план: "Можем да предоговаряме, да отворим темата за въглищните централи, изказа мнението си тя и припомни, че когато през 2020 г. е започнат планът, тогава ситуацията е била друга - нито е имало криза, нито война. Според нея не можем да се лишим от количеството ток от въглищните централи. Освен това те осигуряват много работни места." Депутатът посочи, че в България трябва да възприемем нов похдод - преди да закрием нещо, трябва да създадем заместващи мощности.

 

Ззам.-председателят на ПГ на "Български възход" бе категорична, че в момента не можем да се откажем от тези централи. Закриването на енергийни мощности, без да сме осигурили заместващи мощности, е пълен нонсенс. Тя определи "Български възход" е компромисна партия, каза Виолета Комитова и припомни, че преди изборите не са давали лъжливи или нереалистични обещания. Опитваме се да направим възможното от това, което имаме. 


За декларацията на "Продължаваме промяната" Комитова коментира: "Тя беше много обширна с твърде много задачи и пожелателни текстове". Тя даде пример с въпроса за подобряване на висшето образование. По думите ѝ това е дългосрочна задача: "Имаше задачи, които не можеха нито да бъдат изпълнени, нито планирани, подчерта тя и добави, че е имало и тези, които видимо няма как да бъдат подкрепени от партии, които от години не подкрепят тези тези."


Според Комитова: "Трябва да забравим въпросите, които разделят партиите и да ги оставим в един кош за друго време, категорична бе тя. 48-мото НС трябва да работи всеки ден отговорно, без значение дали ще се върви към избори, категорична бе Виолета Комитова. По думите й обаче много често депутатите се разсейват в пиар акции - това е свързано с местните избори. От партията не го одобряват, предвид многото работа, която има за вършене. В това НС ако не се създаде атмосфера на диалог, няма да се стигне до никакви резултати, а ще има само пиар акции", каза още тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3675 |29.11.2022 Виолета Комитова е за правителство с първия мандат. Готова е да бъде министър, а Стефан Янев премиер . 2| 3335 |07.11.2022 Внучката на актрисата Виолета Донева е задържана за нейното убийство . 7| 5151 |24.10.2022 Виолета Комитова: Колкото повече обедняваме, толкова повече се разгръщат партии срещу ЕС . 0| 4731 |13.08.2022 Комитова: Парите за пътища са ябълката на раздора, огорчена съм от Караджов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads