Реклама / Ads
0| 4650 |31.03.2020 НОВИНИ

Виртуална разходка из националните паркове в САЩ

.
Източник: Instagram
Карантината и социалната дистанция се превърнаха в ”новото нормално”. Ежедневието на хората по света се промени коренно през последните няколко месеца заради епидемията от COVID-19. По-голямата част от населението на планетата е под карантина, икономиката е запушена, повече то обекти са затворени.
 

Животът между четири стени обаче може да е доста отегчителен. Затова и много обекти решиха да предложат виртуални разходки.

 

Ето и нашето предложение - шест обиколки на националните паркове в САЩ.

 

Национален парк Джошуа Три е един от националните паркове на САЩ, намиращ се в югоизточна Калифорния. Името на парка произхожда от дървото Джошуа, вид юка, което се среща по тези места. Паркът се намира в пустинна зона и една голяма част от него е дива територия. Обявен е за национален парк през 1994 година, като преди това е бил национален монумент от 1936 година.

 

Паркът е обявен за национален на 31 октомври 1994 година като преди това е бил национален монумент, провъзгласен за такъв от президента на САЩ Франклин Рузвелт през 1936. През 1976 Конгресът на САЩ обявява 1700 км2 за дива територия. През 1994 тази територия е увеличена с близо 530 км2.

 

В началото, преди около 5000 години по тези земи са живели индиански племена, за чието съществуване свидетелстват различни керамични предмети. През XIX век идват различни изследователи, между които градинари, животновъди и миньори. Последните прокарват тунели, за да търсят злато. През 1920-те започват да се строят и много нови пътища. Името на парка дават мормони, които пресичат пустинята Мохаве през XIX век.

 

Joshua Tree National Park, Калифорния

 


.

 

Националният парк Йосèмити е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми, щата Калифорния, САЩ. Паркът заема територия от около 3030 km² и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада.

 

Йосемити е известен със своите водопади, долини, вековни секвои и див живот. Паркът е създаден на 1 октомври 1890 година и е трети сред най-старите национални паркове в САЩ. Създаден е с цел съхранение на ресурсите, които допринасят за неговата уникалност и привлекателност. В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито.

 


.

Yosemite National Park, Калифорния.

 

Връх Денали, Аляска

 

Дена̀ли е най-високият връх в Северна Америка и на територията на Съединените щати. Той е разположен в най-северните части на планината Кордилери, на територията на 49-я американски щат Аляска. Върхът е висок 6190 m.

 

Между 1917 и 2015 г. върхът носи името Маккинли, в чест на 25-ия президент на САЩ. От 1 септември 2015 г. американският президент Барак Обама прави официално местното име на върха – Денали, което на езика на местното население атабаски означава „Големия“ или „Високия“.

 

Атабаските, живеещи в басейните на реките Юкон, Танана и Кускокуим, са първите коренни американци с достъп до склоновете на планината.


.

Mount McKinley, Denali National Park Alaska

 

Гранд Каньон, Аризона

 

Националният парк „Гранд Каньон“ или „Големият каньон“, намиращ се в щата Аризона, е сред най-старите национални паркове в САЩ. На негова територия се намира един от най-дълбоките каньони в света, разположен на река Колорадо, дълъг 320 км и дълбок 1800 м на места. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, докато си е проправяла път между тях и е създала многоцветна дълбока пропаст с отвесни стени.

 

Въпреки че получава защитата на правителството през 1893 година, статут на природен резерват и малко по-късно национален паметник, Гранд Каньон става национален парк едва през 1919 г. През същата година паркът е посетен от близо 45 000 души. Днес Гранд Каньон се посещава годишно от около 5 милиона души.


.

Grand Canyon National Park

 

Драй Тортугас, Флорида

 

Национален парк Драй тортугас се намира на южното крайбрежие на Флорида, САЩ. Той е на територията на архипелага и съдържа седем коралови рифа. Най-голямата забележителност на парка е форт Джеферсън, крайбрежна крепост. Неговото строителство започва през 1846 година и продължава 30 години, но така и не е завършено.

 

По време на гражданската война е използван като затвор. През 1874 г. армията напуска форта. През 1935 година заобикалящите го рифове са обединени в национален парк, създаден за съхраняване на природните и исторически ценности. Тук съществува богат морски живот, разноцветни коралови рифове и легенди за корабокрушения и потънали съкровища. Броят на посетителите е средно 80 000 на година. До Драй тортугас се достига само с лодка или хидроплан.


.

Dry Tortugas National Park

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4984 |29.03.2020 72-ма софиянци са отнесли по 5000 лева глоба заради разходка в парка . 6| 6138 |26.03.2020 Собственикът на виртуалната библиотека осъди България заради акция на ГДБОП . 8| 4511 |18.03.2020 #ИстинатаНамираНачин - виртуална библиотека дава достъп до цензурирани статии . 8| 8932 |01.03.2020 Румяна Ченалова: Борисов НЕ поиска прошка за съзнателното предателство спрямо националните ни интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads