Реклама / Ads
9| 3159 |04.08.2023 НОВИНИ

Властта рязко ограничава привилегиите и ползването на служебни паспорти

.
Паспорти
Управляващите рязко ще ограничат използването на служебни паспорти и изрично ще запишат в закона, че те могат да служат само ”при изпълнение на служебни функции в чужбина”.

Това става ясно от пуснати за обществено обсъждане в Портала за общестевени консултации проектопромени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД), съобщава "Сега".

 

"Към настоящия момент в нормативната уредба липсва изрично ограничение относно ползването на служебни паспорти. Тази празнота създава възможност за незаконосъобразно използване на служебните паспорти за лични цели. С цел превенция със законопроекта се въвежда изрично ограничение за ползването им само при изпълнение на служебни функции в чужбина", пише в мотивите към измененията.

 

Авторите на поправките твърдят и че "по този начин ще се минимализират възможностите за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти".

 

От мотивите става ясно и нещо много странно. "Лицата, които имат право на дипломатически или служебен паспорт са изчерпателно изброени в чл.38 от ЗБЛД. Единствената категория лица, която има право както на дипломатически, така и на служебен паспорт са областните управители. Тази правна възможност не е допусната за нито една друга категория лица, вкл. за лицата, заемащи висши държавни длъжности", се посочва в тях. Затова и отпада възможността за издаване на дипломатически паспорти на областните управители, като за тази категория лица се запази правото да получат служебен паспорт.

 

Практиката показва, че областните управители нямат служебна необходимост от дипломатически паспорт - от 28 областни управители към момента само един има валиден дипломатически паспорт.

 

С промените ще бъде създадена правна възможност за издаване на служебни паспорти на деца на служители без дипломатически ранг на задгранична работа до 25-годишна възраст, несключили брак, които продължават образованието си (средно или висше) в приемащата държава. Към настоящия момент липсва правно основание за издаване на служебни паспорти на тази категория лица. Същевременно в аналогична хипотеза, децата на служители с дипломатически ранг имат право да получат дипломатически паспорт. Нормативната уредба създава условия за неравнопоставеност и неравно третиране на тази категория лица. Това води до негативни последствия, несигурност и редица затруднения, особено в случаите, когато навършилите пълнолетие деца все още не са завършили средно образование и се налага да кандидатстват за виза за страната, в която пребивават с родителите си, твърдят от МВнР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2480 |28.07.2023 Д-р Илко Семерджиев: Налице е рязко намаляване на бюджета на МЗ – от 1,8 млрд. лв. на 920 млн. лв. . 26| 2627 |18.07.2023 Радев пренасочи атаката: Властта използва Украйна като спасителен пояс за управленската си немощ . 0| 2542 |10.07.2023 Горан Серафимов: Броят на българите, напускащи Северна Македония, рязко се увеличава . 8| 2766 |03.07.2023 Бивш посланик на САЩ в Русия: След бунта на ”Вагнер” властта на Путин е разклатена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads