Реклама / Ads
0| 5253 |27.06.2007 НОВИНИ

ВСС прие оставката на Ангел Александров, изключват мониторите на журналистите

.
Висшият съдебен съвет прие оставката на шефа на следствието Ангел Александров. Никой от гласувалите обаче не можа да обясни смислено пред журналистите за какво всъщност става дума. Със 17 гласа „за", един „против" и един въздържал се ВСС реши повече Александров да не е директор на НСлС. В същото време магистратите решиха той да остане шеф на отдел, какъвто е бил преди, и да о
 
„Това е мръсен сценарий за оклеветяване", коментира възмутен шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров. Той повтори думите си отпреди няколко седмици, че Александров е почтен човек, замесен в мръсни игри. Именно той е гласувал „против".

Заместникът на ВКС Румен Ненков пък изрази учудване защо и Александров, и министър Румен Овчаров по-рано са подали въобще оставки, след като прокуратурата обяви, че са невинни по хвърлените в публичното пространство обвинения. Той обаче отказа да тълкува невинен ли е Александров, след като първо каза, че Овчаров го заплашвал със смърт, което се оказа невярно.

Константин Пенчев пък изрази учудване, че срещу шефа на „Булгартабак" Христо Лачев не е заведено дело. Според него Лачев е набедил Александров, че го е рекетирал за 150 000 лева подкуп на месец.
Според други членове на ВСС прокурорската проверка не е била много ясна, а просто е преразказала твърденията в медиите.
Главният прокурор Борис Велчев заяви още в началото на дебата, че ще гласува „за" оставката. Той отново повтори тезата си, че не е важно кой оглавява следствието, а какво върши институцията.
Съдебните репортери нямаха възможност да чуят мотивите на Александров за оставката, които той изложи пред колегите си. Пълна мистерия настъпи точно когато стана дума за липсващите пари на „Топлофикация" - София от сейфове на Пощенска банка. Преди Александров да каже каквото и да било, мониторите за журналисти изгаснаха. Магистратите се оправдаха с дежурния лаф, че е станало така заради класифицирана информация.

Пред журналистите Ангел Александров отново се направи на герой, като разказа, че имал проблеми още през 1992 г., когато бил заявил, че банките у нас се издържат с мръсни пари. Дори му образували проверка, но той излязъл победител от нея. През 2004 г. пък, когато поел шефския пост в НСлС, той трябвало да се пребори с пълната апатия сред служителите. Сега подавал оставка не защото е виновен, а за да не се петни името на службата. 35 години обаче бил работил честно и почтено в името на държавата. Изброи и статистика, според която през шефския си период е свършил работа, колкото преди никой не е успял.

Той обаче призна, че по време на скандала е реагирал прекалено емоционално на случващото се. Освен това нямало да съди шефа на „Булгартабак" Лачев.

Александров ще оглави отдел „Финансово-икономически" в НСлС, на който пост е работил и преди. Доскоро този пост заемаше Зоя Иванова, която обвини Александров, че е оказвал натиск по разследването на Валентин Димитров. В знак на протест тя подаде оставка. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5387 |20.06.2007 Ангел Александров подаде оставка, най-сетне. Оставал обаче на работа във ВСС . 0| 5524 |17.06.2007 Почитателят на белия цвят, Джанфранко Фере, отиде при своите ангели . 1| 5105 |08.06.2007 Жълтата парламентарна група иска оставката на Велчев, Панайотов също бил готов да даде своята . 0| 5774 |31.05.2007 Овчаров не е заплашвал Александров, продължава проверката за отношението им към делото "Топлофикация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads