Реклама / Ads
7| 6406 |29.09.2011 НОВИНИ

Забраняват ол инклузива

.
В ЕС обмислят мярката заради голямото разхищение на храна.

Обмисля се системата ол инклузив да бъде забранена на общоевропейско ниво, твърдят в МОСВ. Причината е, че с прилагането й в хотелите се разхищава и изхвърля твърде много храна, а това противоречи на идеята на Евросъюза да се ограничава максимално генерираният отпадък. Забрана грози и промоциите на супермаркетите, където плащаш по-малко, а вземаш повече. Накрая половината пак го изхвърляш, коментира Григор Стоянов от екоминистерството. Статистиката на ЕК показва, че Виена само за ден изхвърля хляб, който може да изхрани 200 000 африканци. У нас няма данни точно колко храна се изхвърля годишно, но количеството също не било за подценяване.До 2013 г. всяка страна членка на ЕС ще представи план с определени мерки за ограничаване на биоотпадъците.

В момента Великобритания, например въвежда кампанията „Обичай храната, ненавиждай отпадъка“. Тя цели да обучава хората да купуват само онова, от което наистина имат нужда, за да не се налага да препълват кофите за боклукДобрите практики  на Германия, Холандия и Великобритания в момента са качени на сайта на ЕК, за да „подсетят“ какво могат да направят останалите държави.В България биоотпадъците са средно половината от всичко, което изхвърляме за година. През лятото те достигат 60% заради многото зеленчуци и плодове. Годишно страната генерира 3,5 млн. т отпадъци, като само столицата - 0,5 млн. т. За да намали натиска от тези растящи камари, Европа възприе идеята да се предотвратява самото създаване на отпадъците. Първоначално се напъна да намали битовите отпадъци под 300 кг на човек годишно. Но не успя и сега те се колебаят около 550 кг. У нас обаче средностатистическият българин прави към 470 кг. Засега успехът на съюза се свежда единствено до разкъсване на връзката между потреблението и генерирания боклук - продажбите са нараснали с 16,3%, докато той се е закрепил на приблизително еднакво ниво. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5410 |15.09.2011 Забраняват на учениците да се натискат . 10| 5036 |25.07.2011 Забраняват анонимната политическа агитация . 3| 4749 |27.05.2011 Забраняват приватизацията на НДК . 4| 5645 |02.02.2009 В Европа започнаха да забраняват думата "криза"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads