Реклама / Ads
1| 4230 |29.04.2020 НОВИНИ

Задължиха търговски вериги да продават нашенска продукция

.
Източник: БГНЕС
Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната вече са задължени да предлагат регионална продукция. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.
 

Това се случи с приетото от правителство изменение на Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. Изменението касае привеждане на приетото ПМС № 70 в съответствие с текста на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. - определението за търговски вериги, както и осъществяването на контрола за изпълнение на разпоредбите на постановлението.

 

Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

 

С постановление № 70 се въвежда изискване местата за продажба да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

 

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3945 |15.04.2020 Танева се договори да се предлагат български храни в големите търговски обекти . 9| 4007 |14.04.2020 От 30 000 до 50 000 лева глоба за търговски вериги, които не предлагат българска продукция . 13| 4708 |13.04.2020 Корнелия Нинова: Търговските вериги победиха правителството . 18| 4194 |09.04.2020 Десислава Танева: Няма да се откажем от идеята българският производител да влезе в големите хранителни вериги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads