Реклама / Ads
2| 5190 |23.08.2017 НОВИНИ

Отпадат 12 хартиени удостоверения за гражданите

.
Томислав Дончев
До края на годината ще отпадне нуждата от 12 хартиени удостоверения. Това обяви пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му кабинетът ще работи за ”очовечаване” на административните услуги.
 
Това са удостоверения, свързани с БУЛСТАТ, с гражданско, служебно и имотно състояние, с услуги на НОИ и други. Очаква се  да отпаднат напълно поне осем от тези удостоверения, а за четири това ще е частично. Например, удостоверение за сключен граждански брак ще отпадне само за хората, родени след 1 януари 1984 г. Причината е, че не всички общини са актуализирали информацията в Националната база данни "Население" за сключените на територията им граждански бракове.

"Предстои и процес на дигитализация на базите данни отпреди 2000 г. за сделки, нотариални актове и други нотариални документи, налични единствено на хартиен носител в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната", каза председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков. Проблемът е, че много от регистрите на администрацията са на хартия за времето до 2000 г., уточни той. За облекчаване на административни режими са нужни промени в поне 100 закона и в още повече подзаконови постановления и решение на МС и на други ведомства.

Другото удостоверение, което на този етап ще остане на хартия, е за вписаните в регистъра БУЛСТАТ обстоятелства, които се издават от Агенция по вписванията. За да бъде цифровизирано то, е необходимо да се осигури връзка между средата за междурегистров обмен и актуалната база данни на БУЛСТАТ. "Законът за регистър БУЛСТАТ не съдържа конкретна разпоредба за носителите, на които може да се издава удостоверението. В този аспект е необходима промяна на чл. 36., ал. 3 от Закона за Регистър БУЛСТАТ в посока регламентиране на издаването му както на хартиен носител, така и като електронно подписан документ", е посочено в доклада.

Не са цифровизирани и удостоверенията за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо или на юридическо лице в Имотния регистър, които се издават от Агенцията по вписванията. Причината е, че системите на съответните служби по вписванията не са присъедини към информационната система, обслужваща регистъра. Желязков коментира, че дотогава дигиталните и хартиените процеси в администрацията ще съществуват паралелно. "В процеса на отпадане на хартиените удостоверения и на промяната на аналоговото, "хартиено", мислене обаче трябва да бъдат ангажирани и служителите", посочи той.

До средата на октомври Министерски съвет ще внесе в парламента предложенията за законови промени за административната реформа, съобщи Томислав Дончев. Инспекторатите на ведомствата ще се включат в контрола на реформата, посочи той.

Вицепремиерът изрази учудване, че при работно време от осем часа за дадено ведомство приемното време за граждани е по-кратко. "Ще отпадне т.нар. "двутактовост на услугите. Не е нужно гражданите да подават заявление за документ на една дата, а да го получават на друга дата при положение, че той се вади за пет минути", добави Томислав Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3785 |10.08.2017 Електронни дневници заменят хартиените в училище . 0| 4929 |24.07.2017 Анелия Клисарова: 22% от децата отпадат от училище между V и VII клас . 0| 5726 |06.07.2017 Заболявания, които не инвалидизират, отпадат от ТЕЛК . 3| 5938 |21.06.2017 Отпадат хартиените варианти на 12 документа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads