Реклама / Ads
22| 4985 |08.10.2020 НОВИНИ

Захариева към Тихановска: Право на всеки народ е да живее в свободна държава

.
Светлана Тихановска, Екатерина Захариева
Българското външно министерство е взело решение да изтегли посланика си от Беларус. Новината идва на фона на нестихващите протести в Минск срещу режима на Александър Лукашенко и бе съобщена от ресорния министър Екатерина Захариева.
 

Захариева обяви решението си след среща с беларуския опозиционер Светлана Тихановска, която загуби в президентската надпревара срещу Лукашенко. Той спечели 80% от вота, но се смята, че резултатите са били манипулирани с цел Лукашенко, който управлява вече 26 години, да затвърди диктатурата си.

 

"В тежките моменти днес именно жени като нея поведоха битката за демокрация. Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него", се казва още в съобщението на Захариева.

 

Изказването обаче идва и паралелно с протестите у нас, които продължават вече 92 дни. Те са срещу управляващите и главния прокурор, а призивите са еднозначни - оставка и предсрочни парламентарни избори. Всичко това се случва и на фона на днешното гласуване на резолюцията за върховенството на закона у нас в Европейския парламент.

 

"Призоваваме още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори", написа още Захариева.

 

Междувременно ФрогНюз припомня още, че полицейското насилие по време на първото Велико народно въстание у нас не бяха разследвани. Нещо повече - главният секретар на МВР Ивайло Иванов посочи, че “няма случай на пребит журналист” по време на един от брифингите. Той отговори на журналистически въпрос относно хода на разследването на бруталния побой над журналиста Димитър Кенаров.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7217 |07.10.2020 /на живо/ Ден 91 - исканията остават. Правосъдие без каскет и оставка на Борисов . 8| 5547 |06.10.2020 Доц. Ружа Смилова: Европейското разбиране за правова държава се различава от нашето . 21| 7487 |06.10.2020 Журналист: Безпрецедентни технически фалове на дебата за правовата държава в България . 30| 7363 |01.10.2020 Вицепремиерът Екатерина Захариева за доклада на ЕК: И друг път сме го гледали този филм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads