Реклама / Ads
21| 4938 |06.04.2023 НОВИНИ

Закани на Путин към Украйна в нотата на Москва към София за МОЧА. Случайно ли е?

.
Руското външно министерство изпратило нота до българското външно министерство. Документът касае обгрижването на паметника на съветската армия в София. Тонът на нотата обаче е строг, почти заповеден и дори заплашителен. Червената боя по паметника обаче не е главното в документа – такива случки са чести и отдавна не предизвикват скандал, дори не са новина за медийна колонка…
 

Освен това, забележете, нотата ни я изпращат само дни след изборите на 2 април.

 

Точно в това се крие посланието, което трябва да ни сплаши.

 

България е длъжна да пази паметника на Съветската армия заради разпоредбите за опазване на военните мемориали и паметниците на културата съгласно два документа, подписани в началото на 90-те години - съзнателно игнорирани ”в рамките на агресивната русофобска идеология, възприета от страните от ЕС и НАТО.

 

Още в този начален текст Кремъл ни заявява, че за него сме част от „агресивна русофобска идеология“ – т.е. внимавайте в картинката. Което пък препраща към шумната и направо агресивна реторика на Костадинов и „Възраждане“ за излизане на България от НАТО и Евросъюза.

 

Ще припомня изявлението на Владимир Путин от 21 февруари 2022 г.: „За нас Украйна не е просто съседна държава. Тя е неотменна част от нашата собствена история.“

На 24 февруари Русия нападна Украйна, руските войски тръгнаха към Киев, унищожавайки всичко по пътя си. Т.н. „специална военна операция“ се оказа терористичната тактика на „изгорената земя“.

 

В нотата до правителството в София пише дословно: „Посолството на Русия в София изпрати нота до МВнР на България, в която се изразява изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници на общата история на Русия и България“.

 

Обща история? Руските войски воюват с турските на българска земя през 1877-1878 г. Преди това на наша територия двете империи воюват много пъти. Само последната война стига до Санстефански договор. Но това не е обща история. Това е факт от нашата история, а благодарността на българите е морална категория.

 

Паметникът на червената армия е свързан единствено с обявяването на война от страна на Съветския съюз на България на 5 септември 1944 г. и последвалата окупация на страната ни. Още на 26 август правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет и се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени. Българското правителство взема решение да не се оказва съпротива на евентуално съветско нападение. Няколко часа след обявяването на войната то официално иска сключване на примирие, като се подготвя да обяви официално война на Германия.

Независимо от тези обстоятелства, съветските войски навлизат на българска територия в 9 часа и 20 минути сутринта на 8 септември без да срещнат съпротива. Съветската армия не взима български пленници, но обезоръжава наши военни части.

 

Това ли е „обща история“?

 

В нотата пише по повод защитата на паметника от някои граждани: „Руски знамена се развяха в центъра на София, а в протестните акции се включиха и представители на някои партии“

Изискваме от българската страна изпълнение на разпоредбите относно опазването на военните мемориали и паметниците на културата, които са закрепени в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г.

 

Путин, 4 март, 2022 г.: „Изискваме от украинската страна изпълнение на договореностите за неучастие в структури на НАТО и Европейския съюз“.

 

Е да, но тъкмо Путин наруши Будапещенския мемурандум от 1994 г., по силата на който Украйна се отказва от ядрените си оръжия (трети по численост арсенал в света) заради гаранцията, че Москва няма никакви териториални и други претенции към Киев.

 

Нотата казва и предупреждава. Тонът в нея е недопустим по дипломатическите стандарти.

 

Съвпаденията с реториката, използвана спрямо Украйна, не са случайни и изискват адекватна реакция.

 

Съмнявам се обаче, че ще има такава.

 

Да не се учудваме тогава, ако някой ден руски войски нахлуят в земите ни да защитават "общата ни история" и руската собственост по Черноморието и някои паметници.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3454 |06.04.2023 Украйна: Тежки боеве водим в Бахмут . 15| 3856 |05.04.2023 Бил Клинтън пред RTE: Съжалявам, че накарах Украйна да се откаже от ядрените си оръжия през 1994 г. . 18| 3067 |05.04.2023 Лукашенко се среща с Путин . 7| 3167 |05.04.2023 САЩ ще изпратят още оръжия за дългоочакваната пролетна контраофанзива на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads