Реклама / Ads
3| 3508 |03.02.2022 НОВИНИ

Зам.-министър Данаилов: Мораториумът върху цените може да падне до края на месеца

.
Мораториумът върху цените може да отпадне до края на месец февруари. Скок в цената на тока не се очаква. Ако такава има, то тя ще е минимална и ще бъде едноцифрена.
 

Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. 

 

По думите му решението е изиграло ролята си и е задържало високото напрежение в сектор “Енергетика”. 

 

"Общините, като всички небитови потребите, ще получат компенсация, която за декември месец ще бъде около 130 лв./MWh, а за януари - около 143 лв. При добро планиране на разходите още през септември те можеха да поискат повече пари при актуализацията на бюджета за 2021 г. Те поискаха 100 млн. лв. и толкова им бяха дадени. А тогава се виждаше накъде отиват цените. Нямаха добро финансово планиране на разходите, които им предстоят”, заяви Данаилов.

 

Той предупреди, че ако помощите и компенсациите са за всички общини, може да последват финансови санкции от ЕС за България.

 

Данаилов потвърди позицията на премиера, че цената на газа е можела да бъде по-ниска и да не се стигне до криза със сметките за ток. 

 

Заради високите цени тече проверка в Министерството на вътрешните работи, резултатите от която би трябвало да станат ясни днес. Може да се стигне и до обвинения, включително и на експерти от КЕВР.

 

По думите на Данаилов, ще се проверява също как "Булгаргаз" е разпределил 7-8 млн. лв. към българския бизнес.

 

"Много е важно да се установи как се е случило това от страна на държавното дружество. Намеквам, че е добре да се изследват всички търговски практики, които "Булгаргаз" е прилагало през годините. Да се установи защо доброволно дружеството се е отказало от определени количества азерски газ. Ръководството на "Булгаргаз" не е положило всички усилия за по-големи доставки." - убеден е зам.-министърът на енергетиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14190 |31.01.2022 Зам.-министър на правосъдието: Изненадани сме, че Цацаров проверява Гешев малко преди да напусне КПКОНПИ . 3| 3023 |31.01.2022 Панев: След избора на нови членове на КЕВР мораториумът може да падне . 5| 3066 |24.01.2022 Зам.-министър Данаилов: Близо 2 млрд. ще са компенсациите заради високите сметки за ток . 5| 3245 |18.01.2022 Зам.-министър към българските земеделци: Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за сектора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads