Реклама / Ads
3| 3030 |31.01.2022 НОВИНИ

Панев: След избора на нови членове на КЕВР мораториумът може да падне

.
Владислав Панев Източник: БГНЕС
Мораториумът е до края на март и след избора на нови членове на КЕВР той може да бъде отменен. Аз очаквам новите членове на регулатора да бъдат избрани най-рано този петък, най-късно следващата седмица. Това каза пред БНР Владислав Панев от „Демократична България“, член на Комисията по енергетиката.
 

„Утре би трябвало да има извънредно заседание на комисията по енергетика, защото има такова предложение от 1/3 от депутатите, за да се обсъдят възможностите за компенсиране на цените на тока за училища, детски градини, общини, градски транспорт и други. Според мен това е въпрос по скоро на изпълнителната власт и очаквам енергийното и финансовото министерство да се изкажат по въпроса. На този етап те предлагат компенсация на 75 на сто от горницата над 185 лв. и това е една чудесна стъпка, въпросът е какви ще са пазарните цени през февруари. Ако през февруари има обаче по-високи цени на тока, тогава ще трябва да се преразгледа и това решение“, обясни той.

 

„А това дали може да спре метрото, което изказа кметът на София, искам да кажа, че за метрото има предвидена компенсация към сметките за януари, февруари и март“, добави Владислав Панев.

 

Той коментира и казуса с по-скъпите лампи за уличното осветление в София: „Що се отнася за Столична община, там възможностите за оптимизиране на разходите за електроенергия са огромни и бих ги посъветвала да обърнат внимание на тези възможности, преди да настояват за по-големи компенсации“.

 

На въпрос, че утре, на 1 февруари, трябва да бъдат внесени актуализираните цени на природния газ, и не е ясно кой ще ги внесе, при условие, че сегашното ръководство на „Булгаргаз“ е уволнено, новото не вписано в Търговския регистър, а съставът на КЕВР е в процедура на смяна, Панев отговори: „Очаквам утре да имаме намален състав на КЕВР от 9 на пет члена. Председател и член на енергийната подкомисия може да има действително най-рано в края на следващата седмица“.

 

„Днес или утре очакваме Държавен вестник да обнародва намаления състав, което означава, че членовете юрист и икономист отпадат. След това отпадат след жребий още две имена и след това изслушваме кандидатите за член и председател, които най-рано могат да бъдат потвърдени от НС в петък“, добави депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3967 |30.01.2022 Николай Павлов се жалва: През последните месеци бил подложен на натиск, уволнението му – незаконно . 9| 6028 |30.01.2022 Разследват швейцарска банка за пране на пари от българската наркомафия . 3| 4183 |29.01.2022 Зафиров: Има връзка между освобождаването на борда на директорите на ”Булгаргаз” и разследване на ДАНС . 6| 4923 |29.01.2022 Владислав Панев: Трябва да решим проблема със завладяната държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads