Реклама / Ads
1| 3786 |30.04.2019 НОВИНИ

Запечатват етажи и махат звезди на хотела в Русе, настанил деца в опасни стаи

.
Удостоверението на хотела
По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова екип на Министерството на туризма извърши проверка в четиризвездния Гранд хотел ”Рига” в Русе. Инспекцията е била предприета след информация в общественото пространство за лоша хигиена и услуги, които не отговарят на категорията на хотела и където са били настанени деца.
 

Експертният екип на ведомството е установил, че стаите в хотела от 11-ия етаж нагоре не отговарят на нито една от категориите, които са определени в Закона за туризма. По тази причина веднага е започнала принудителна административна мярка за понижаване на звездите. Законът за туризма предвижда и финансова санкция за хотелиера в размер от 200 до 1000 лв. и от 1000 до 3000 лв. за юридически лица, съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

Поискано е етажите, които не отговарят на изискванията на закона, веднага да бъдат запечатани. Ще бъде потърсено съдействие от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и за принудително запечатване на етажите, които не съответстват на категоризацията на мястото за настаняване. Очаква се това да бъде извършено до 3 май 2019 година.

 

За абсурдните условия първо сигнализираха родители на деветокласниците от София. Инспекцията до момента показва, че помещенията, в които са били децата, официално не съществуват в базата на хотела и изобщо не трябва да бъдат продавани на клиенти.

Снимки, направени от учениците, шокират родителите им, разказа Нова телевизия.

 

„Стаите най-вероятно не са в едни нормални хигиенни условия, в които трябва да бъдат посрещнати едни деца и не само”, каза Веселка Бонева, майка на един от деветокласниците. 

 

И, ако родителите не са категорични в изводите си по снимки, компетентните органи са. „Тези стаи са опасни за живота и здравето на децата, мебелите са захабени, счупени, включително видяхме счупено стъкло, необезопасено по никакъв начин”, заяви Лиляна Арсова от Министерството на туризма. 

 

Хотелът няма право да настанява клиенти в тях. Защото е категоризиран само за ремонтираните си етажи. А тези, в които децата са настанени, официално не съществуват – не са обявени нито на рецепцията, нито в сайтовете за резервации. Въпреки това, точно в тях попада ученическата група от София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9450 |05.04.2019 Слави Трифонов: За корупцията по високите етажи у нас няма затвор, а отпуск . 4| 3997 |03.04.2019 Президентът свиква КСНС за борбата с корупцията по високите етажи на властта . 3| 8580 |02.04.2019 Илиян Василев: Махат Пламен Георгиев, компрометира поставилите го там . 1| 4421 |28.03.2019 Пак променят Закона срещу корупцията, махат таксите на КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads