Реклама / Ads
17| 8043 |16.11.2011 НОВИНИ

Заплашиха ме с мъчения, за да не говоря за Филчев

.
Телефонен терор и заплахи, че ще изживее наяве сцени от "Екзорсиста", сочен за най-страшния филм на ужасите за всички времена, накарали бившата прокурорска секретарка Димитринка Калайджиева да напусне България.
 

"Ще ти вкараме зъбите в сливиците. Гледала ли си "Екзорсиста", ще ти обърнем главата обратно. Няма да си видиш детето, ако не си затвориш голямата уста" били част от заканите, отправени през лятото на 2000 г. в Сливен. За изживяното Калайджиева разказа пред "24 часа" в първото си интервю по телефона от Лондон след 11 г. изгнание. Калайджиева е обвинена задочно за участие в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева с мъжа си Пламен и винарския бизнесмен Орлин Аврамов.

Миналия четвъртък тя получила призовка, но няма да се яви утре в съда в София. Очаква се да дойдат другите двама подсъдими и най-после делото да бъде възобновено. Процесът бе спрян през 2009 г., докато приключат делата за екстрадиция и европейска заповед за арест на Калайджиева. През 2000 г. тя е обявена за издирване, през 2007 г. е арестувана в Лондон, а после е освободена. Още в края на септември имаше информация, че всичките искания са отхвърлени, но съдът в София не бе получил решението.

Магистратите на Острова отказват да върнат българката с мотива, че разследването за убийството е опорочено. "Не мога да бъда сигурен, че ответницата бяга от правосъдието", пише в решение на съдия Хауърд Ридъл от 17 март т.г. В него се сочи, че той вярва в българската съдебна власт и приема, че самият съдебен процес би бил честен. Но не можел да избяга от заключението и "неопровержимите доказателства", че първоначалното разследване през 2000 г. е било опетнено от начина, по който Димитринка е била третирана тогава, и "от пълната липса на правилно разследване натвърденията срещу г-н Филчев". В деня, в който Върховният съд в Лондон се произнася за екстрадицията, Европейският съд по правата на човека обявява решение по делото "Колеви срещу България".

То е заведено от близките на покойния прокурор Николай Колев, застрелян в края на 2002 г., а преди това разследван по делото "Георгиева". Евросъдът прие, че разследването за смъртта на Колев не е било независимо, обективно и ефективно. В Лондон не крият недоволството си от факта, че не са получили удовлетворителни отговори на твърденията на Калайджиева, че е била обект на тормоз и заплахи. Миналата година прокуратурата обяви, че възобновява за пореден път делото "Колев". Следователи се върнаха и към папките за смъртта на Николай Джамбов. Делото отдавна е прекратено. Заключението е, че той се е самоубил и няма доказателства да е подтикнат да го стори. Давността по случая "Джамбов" изтече и вече нищо не може да се прави.

По нареждане на съдия Владимир Астарджиев утре в съда от затвора в Ловеч трябва да бъде доведен Илия Николов. Според прокуратурата той е "изключително важен свидетел". Обещал да направи разкрития за убийството на Георгиева, но в замяна искал да лежи по-малко. Разпитите са на приключване. Най-оптимистичните прогнози са, че делото ще приключи с присъда преди края на годината.

Надежда Георгиева бе намерена мъртва на 28 февруари в дома й в жк Стрелбище със смазана глава от удари със сатър. Баща й не дочака правосъдието да си свърши работата. От 2004 г. насам той идваше с жена си Вяра на всяко заседание и изживяваше тежко всичко, което се случва - разпитите, смяната на съдии, връщането на делото, безкрайното бавене. Сега в съда ще се яви другата му дъщеря Маргарита Димова, която е юрист и зам.-шеф на окръжния съд в Ямбол. От утре Калайджиева ще бъде защитавана от друг адвокат. Тя се отказала от служебния и дава пълномощно на Аделина Натина. Адвокатката участва в скандалното дело за обира на злато от склад на аерогарата.

Димитринка Калайджиева в първото си интервю от Лондон: Виждала съм касетите с магистрати, но не са у мен (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5643 |17.08.2011 Цветанов: Опасно е да се говорят празни приказки за "сигурността" . 23| 5226 |11.04.2011 Енигма: Първанов поканил Яне; не казват за какво ще говорят . 33| 5435 |10.02.2011 М. Димитров: От страх хората не говорят по телефона . 37| 5942 |09.01.2011 В. Дърева: Чрез записите министрите говорят на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads