Реклама / Ads
0| 4372 |25.07.2016 НОВИНИ

Започна делото за убийството на Борис Немцов

.
Борис Немцов
В московски военен съд днес при закрити врати започнаха предварителните слушания по делото за убийството на Борис Немцов миналата година, предадоха БГНЕС и АФП.
 
Немцов, който беше бивш вицепремиер и един от най-известните критици на президента Владимир Путин, беше застрелян вечерта на 27 февруари 2015 г. на мост в близост до Кремъл.
 
Заподозрени за извършването на престъплението са петима души, всичките чеченци, които са в ареста. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени от доживотни присъди. Всички отричат каквато и да е съпричастност към престъплението. Руснаци твърдят, че убийството е било поръчано от чеченски служител и други „неопределени“ лица. Делото започна, след като миналия месец разследващите органи съобщиха, че са завършили разследването си.
 
Петимата обвиняеми са Заур Дадаев, Шадид и Анзор Губашев, Бемирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев. Според разследващите, служител на чеченските служби за сигурност, посочен като Руслан Мухадинов, се е свързал през септември 2014 г. с останалите извършители и им е предложил 15 млн. рубли (235 000 долара) за убийството. Мухадинов е напуснал Русия и се укрива в чужбина. Семейството на Немцов и негови привърженици насочват обвиненията си към чеченския лидер Рамзан Кадиров и към Кремъл. Кадиров отдавна имаше конфликт с Немцов и призова към отстраняване на „враждебната“ опозиция в Русия.
 
Има информация, че Мухадинов е работил в чеченския батальон „Север“, който подкрепяше лоялния на Кремъл Кадиров. Немцов беше превърнат в маргинална политическа фигура в Русия, но остана трън в петата на властите. По време на убийството му Немцов разследваше тайното разполагане на войски от Москва в Украйна. Бивши негови колеги са на мнение, че убийството му е било поръчано, за да бъде сложен край на политическата му дейност. Съдът започва само дни, след като бивши близък приятел на Немцов – независимият журналист Павел Шеремет, беше убит в Киев при взривяване на автомобила, в който се намираше.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4419 |25.07.2016 Убийството с мачете в Германия било от любов . 0| 4283 |25.07.2016 Обвиниха Герман Костин за убийството на Никита . 0| 4167 |25.07.2016 ВКС гледа делото на ДОСТ . 1| 4696 |24.07.2016 Вегани на протест срещу убийството на животни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads