Реклама / Ads
4| 3840 |09.08.2023 НОВИНИ

Заради наводненията: Фондът за солидарност на ЕС налива 400 млн. евро в Словения

.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС, 100 милиона евро тази година и 300 милиона евро догодина, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като днес посети засегнатите от наводнения райони на Словения и разговаря със словенския премиер Роберт Голоб, съобщи словенската агенция СТА.
 

Това е само част от европейската помощ, от която страната може да се възползва. Други 2,7 милиарда евро са на разположение по европейския инструмент за заеми и грантове за възстановяване след COVID-19 NextGenerationEU, който Словения все още не е ползвала. Освен това съществуващите кохезионни фондове на обща стойност 3,3 милиарда евро могат да бъдат препрограмирани, за да подпомогнат усилията за възстановяване на страната след наводненията.

 

"Имаме добър пакет от незабавна, средносрочна и дългосрочна подкрепа за реконструкцията и възстановяването на Словения", категорична бе Фон дер Лайен.

 

По думите й времето е от решаващо значение и Словения трябва да представи предварителна оценка на щетите колкото се може по-скоро.

 

Наводненията, породени от силните валежи, които започнаха на 4 август, бяха квалифицирани от словенския министър-председател като най-тежкото природно бедствие от 30 години. Той отбеляза, че щетите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а стотици хора останаха на улицата. По последна информация общо шестима души са изгубили живота си заради бурите и наводненията в страната през последните дни.

 

ЕС, НАТО и много европейски страни изпращат спешна помощ към Словения.

 

Междувременно експерти алармират, че макар дъждът да е спрял, съществува опасност от свлачища. Метеорологичната служба на Словения съобщи, че миналия четвъртък и петък за по-малко от ден е паднало едномесечно количество дъжд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 3802 |09.08.2023 Министър Тагарев разкри причината: Заради проруската пропаганда няма желаещи за армията . 0| 2624 |09.08.2023 Буря и щети в САЩ, евакуация заради свлачища в Норвегия . 21| 3955 |08.08.2023 Радев и Тагарев позаровиха томахавките заради кадровия колапс в армията . 1| 3106 |07.08.2023 Извънредно заседание на парламента заради промените в НК и Закона за защита от домашно насилие /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads