Реклама / Ads
0| 4288 |02.06.2022 НОВИНИ

Заради санкциите срещу Русия за 11 минути ОПЕК+ реши да увеличи добива на петрол

.
Саудитска Арабия и нейни съюзници в обединението ОПЕК+ се договориха да увеличат производството на петрол, за да овладеят нарастващите цени и инфлацията и да омекотят удара от недостига на пазара заради западните санкции срещу Русия.
 

Увеличението, което договориха държавите, произвеждащи петрол, е в размер 648 хил. барела на ден през юли. То съответства на 0.7% от глобалното търсене. "Ал Арабия" отбелязва, че срещата, на която е взето решението, е продължила рекордно кратко - едва 11 минути.


Подобно ще е увеличението през август, докато предишните планове бяха за 432 хил. барела дневно увеличение в период от три месеца до септември.


Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив - а и производителки извън ОПЕК - бяха под натиск от месеци да реагират заради глобалния недостиг на енергоресурси, който войната в Украйна само задълбочи.

 

ОПЕК+ включва петролния картел ОПЕК (Алжир, Ангола, Конго, Екваториална Гвинея, Габон, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Венецуела) заедно с други големи производители на петрол и Русия.

 

За Рияд това е особено важно заради желанието да бъде посрещнат президентът на Съединените щати Джо Байдън за посещение, с което да се разтопят ледовете от последната година и половина.


За разлика от предшественика си Доналд Тръмп Байдън избра по-твърд курс към Саудитска Арабия заради проблеми като състоянието на човешките права, войната в Йемен и други проблеми. Американското разузнаване също така смята престолонаследника принц Мохамед бин Салман за отговорен за убийството на Джамал Хашокжи, бившия съветник на правителството, по-късно колумнист в изгнание, през 2018 г.

 

"Ройтерс" цитира анализатори, според които увеличението на производството е "незначително". Така цената на петрола слабо се покачи до 117 долара за барел, макар това да остава далеч от рекордните 147 долара за барел от 2008 г., до които тя се приближи по-рано тази година.


Покрай санкциите добивът на Русия спадна с около милион барела дневно под целта за април от 10.44 млн барела. Ситуацията вероятно ще се усложни още повече от решението на Европейския съюз за петролно ембарго.


Според западен дипломат Москва може да е готова да приеме други в ОПЕК+ да запълнят недостига, за да се запази единството в групата, заедно с добрите отношения с държавите от Персийския залив, които и в момента са на неутрална позиция за войната.


Същевременно капацитетът на ОПЕК в момента е ограничен: Саудитска Арабия и сега добива 10.5 млн. барела дневно и рядко е тествала производство над 11 млн. барела. Допълнителни възможности имат и Обединените арабски емирства, но и те са ограничени. Смята се, че ОПЕК може да увеличи капацитета си с още общо не повече от 2 млн. барела дневно, преди да достигне пълен капацитет.

Допълнителни количества биха могли да дойдат от Иран (ако се постигне споразумение за ядрената програма, с което санкциите да отпаднат) и Венецуела, ако ограниченията и срещу нея бъдат свалени, пише още "Дневник".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8040 |02.06.2022 Путин напуска Русия за първи път от началото на войната . 0| 3271 |02.06.2022 Орбан пак блокира петролното ембарго срещу Русия заради руския патриарх Кирил . 0| 3494 |02.06.2022 NYT: Масиран обстрел грози Украйна заради доставката на нови оръжия . 0| 3075 |02.06.2022 ”Възраждане” дават на прокуратурата Каракачанов заради F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads