Реклама / Ads
3| 3175 |10.03.2023 НОВИНИ

Зърнопроизводителите: В съседните държави водата за земеделие е безплатна

.
За земеделците цената на водата става непосилна Източник: БГНЕС
Този геноцид с напояването в България не може да продължава, заяви пред БНР Димитър Мачуганов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 

"Не може да продължаваме по този начин - водата да не е достъпна като финансово изражение за нас", категоричен бе той.

 

Според него вчерашната среща в "Напоителни системи", в която освен зърнопроизводителите, участваха и производителите на плодове и зеленчуци, не е била неуспешна.

"Ние винаги сме били на опашката за напояване, тъй като оризът и зеленчуците без вода не могат да съществуват, а ние сме пренебрегвани и до нас никога не е достигала вода в необходимите обеми за зърнопроизводството."

 

Според него е крайно време да се вземат мерки и да станем на равни условия поне със съседните държави, където водата за земеделие е безплатна.

 

Освен че водата в Румъния е безплатна, там се възстановяват и 50% от електроенергията, добави Мачуганов и каза: "Тези неща в България изглеждат като извънземни".

 

"Нещата са изключително прости. Трябва да признаем, че става въпрос за изключително малък бюджет, който е необходим, за да бъде обезпечено напояването в България към настоящия момент с настоящите площи. 14 млн. лв. е към днешна дата необходимата сума", подчерта зърнопроизводителят и обяви:

 

"Министър Явор Гечев пое ангажимент да се осигурят средствата. Говорим за 20 млн. лв. - те ще дадат хоризонт на "Напоителни системи" да работят спокойно за следващите няколко години."

 

По думите на Мачуганов ако водата за земеделците стане безплатна, българските продукти ще поевтинеят и ще станат достъпни.

 

"Хем Европа дава пари за напояване, хем ние не можем да си оправим напояването в България", констатира още той.

 

Мачуганов предупреди, че ще отстояват интересите си по всички начини. Той обеща сериозен национален протест, ако не се стигне до решение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3354 |10.03.2023 Ще има изборни секции в 62 държави за парламентарния вот на 2-ри април . 2| 3335 |09.03.2023 Българите в 77 държави искат да гласуват на 2 април . 0| 3197 |04.03.2023 Гутериш с обвинение към богатите страни и енергийните гиганти, че притискат бедните държави . 5| 3023 |01.03.2023 България и още 10 държави в ЕС създават “ядрен алианс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads