Реклама / Ads
1| 10979 |05.11.2007 НОВИНИ

Затлъстяването – новият бич за здравето на децата

.
Около 20% от децата у нас са с наднормено тегло, от тях 14 на сто имат свръхтегло, а между 6 и 7% страдат от затлъстяване. Това съобщи Стефка Петрова, зам.-директор на Националния център по опазване на общественото здраве.
 

Около 50% от децата у нас имат твърде ниска физическа активност, а между 26 и 27% от момчетата в пубертета са със свръхтегло заради намалена физическа активност, обясни Петрова. Над 70% при мъжете над 30-35 години имат проблеми с килограмите, като това заболяване се проявява и при жените над 65-годишна възраст.

При направено изследване във Варна между 400 деца от 1 до 4 клас при тези с наднормено тегло 42% имат повишено кръвно налягане, 41% имат повишена кръвна захар и около 18% повишен холестерол. В световен мащаб общо 155 млн. деца страдат от затлъстяване.

За да се намали проблемът с наднорменото тегло е необходима забрана за предлагане в детски градини и училища на храни с много захар и мазнини, и разработването на законодателство за намаляване на количеството захар и мазнини в хранителните продукти. Около това становище се обединиха експерти по хранене на обща пресконференция по повод националната седмица за борба със затлъстяването от 5 до 11 ноември. Според тях е необходимо и регулиране на рекламите на храни в гледаното време от деца, както и предвиждане на законови мерки за регулиране цените на продукти, които съдържат вещества, водещи до затлъстяване и намаляване на данъците за здравословните храни, тъй като в момента има истинска епидемия от затлъстяване.

В ЕС има 14 млн. деца със свръхтегло, а 3 милиона страдат от затлъстяване. Задължително е включването на обучение по хранене на децата в училищата и детските градини, посочи Стефка Петрова. Според нея е необходимо и осигуряване на субсидирано от държавата здравословно хранене в училищата и детските градини в страната.

Според двукратната олимпийска шампионака по стрелба Мария Гроздева е абсолютно наложително децата да спортуват по-активно. Гроздева е патрон на националната седмица за борба със затлъстяването. През последните десетилетия 62-65% от всички смъртни случаи у нас се дължат на болести на сърдечно-съдовата система, като България е на едно от първите места по смъртност от мозъчен инсулт. Раковите заболявания са на второ място като причина за смъртността у нас (13-15%). Тези заболявания често са предизвикани от нездравословно хранене.

При национално проучване на храненето на населението през 2004 г. е установено, че при възрастното население от 19 до 60 г. със свръхтегло са 41% от мъжете и 34% от жените, а със затлъстяване - 22% от мъжете и 17% от жените. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5699 |15.07.2007 Бизнесменът Пламен Юруков е новият лидер на СДС . 0| 5245 |01.03.2007 Мария Стефанова е новият председател на СЕМ . 0| 6270 |01.05.2007 Двама баровци звъняли на ексшефа на столичната "Топлофикация" Георги Рогачев, питали го за здравето . 0| 5613 |11.05.2007 Валерий Тодоров е новият генерален директор на БНР,СЕМ предпочете спокойствието и гласува за фаворит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads