Реклама / Ads
0| 2898 |05.09.2022 НОВИНИ

Зеленски: Украинското знаме ще се върне в Крим

.
Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Вярвам, че украинското знаме и свободата ще се върнат в Крим. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. В същото време той благодари на украински сили, които са освободили нови територии в Южна Украйна.
 

Украйна съобщи, че въоръжените й сили са освободили от руска окупация село Високопиля в Херсонска област. Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко публикува снимка на издигането на украинското знаме в Telegram. През юни също имаше съобщения за отвоюването на това село в северната част на региона.

 

В своето ежедневно видеообръщение украинският президент благодари на въоръжените сили, че са освободили две населени места в Южна Украйна, както и други територии на Изток. Той не посочи точното име на отвоюваните градове и села. Зеленски повтори, че връщането на контрола над Крим е основна цел на украинските власти.

 

„Вярвам, че украинското знаме и свободата ще се върнат в Крим. Освобождаваме цялата земя, всички наши хора“, заяви той.

 

За да осъществят тази цел, украинските въоръжени сили, военното разузнаване и специалните служби ще предприемат всички необходими стъпки.

 

Според данните на британското министерство на отбраната, въпреки украинската контраофанзива в южната част на страната, Русия продължава да се концентрира върху настъплението на изток. Основните оси на руската атака са край Авдеевка северно от град Донецк и около град Бахмут, разположен още по на север. В последните дни руските войски имат най-голям успех в тази област. Въпреки това те напредват само с един километър седмично в Бахмут.

 

На този фон 13 товарни кораба, превозващи зърно, са напуснали украинските пристанища само за ден. Това е най-големият брой, откакто влезе в сила споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, съобщава Министерството на инфраструктурата. На борда е имало 282 500 тона селскостопански продукти, които трябва да бъдат доставени в осем държави.

 

Според официалната информация от сключването на споразумението през юли досега 86 кораба, превозващи два милиона тона селскостопански стоки, са отпътували за 19 държави. Украйна е един от най-важните доставчици на зърно в света.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3810 |02.09.2022 Зеленски: Окупаторите опитват да превърнат посещението на МААЕ в АЕЦ ”Запорожие” в безплодна екскурзия . 0| 2801 |31.08.2022 Зеленски: Продължават активните бойни действия на всички фронтове . 0| 4647 |27.08.2022 Украинското разузнаване: Путин е тежко болен, страда от шизофрения . 0| 2765 |26.08.2022 Зеленски: Кремъл постави Украйна в Европа на крачка от радиационна катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads