Реклама / Ads
0| 3811 |02.09.2022 НОВИНИ

Зеленски: Окупаторите опитват да превърнат посещението на МААЕ в АЕЦ ”Запорожие” в безплодна екскурзия

.
Володимир Зеленски
Окупаторите се опитват да превърнат посещението на Международната агенция за атомна енергетика в АЕЦ ”Запорожие” в безплодна екскурзия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.
 

Той изрази възмущението си, че въпреки договореностите с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, мисията е пристигнала в Запорожката атомна електроцентрала без журналисти, имало е само пропагандисти от Русия.


"Русия направи много цинични неща, за да измами мисията, включително като сплаши жителите на Енергодар: окупаторите принудиха хората да лъжат представителите на МААЕ, да предават някакви хартийки, да подпишат нещо, да кажат нещо", каза Зеленски, цитиран от "Украинския правда".


И подчерта, че руснаците не са допуснали украински и западни журналисти в атомната електроцентрала. А такава договорка е имало предварително с цел обективно отразяване

на ситуацията.

 

"За съжаление окупаторите не допуснаха журналистите, а организираха масово събрание на своите пропагандисти. За съжаление представителите на МААЕ не защитиха представителите на независимите медии. Надяваме се, че мисията все пак ще направи обективни заключения от обстоятелствата в централата", каза Зеленски.

 

Той уточни, че АЕЦ "Запорожие" ще стане безопасно място, когато руските военни напуснат територията ѝ и бъдат отнети оръжията и боеприпасите им, когато спрат обстрелите и провокациите им.


"Основното, което трябва да се случи, е демилитаризацията на територията на централата. Точно това е целта на украинските и международните усилия. И е лошо, че все още не сме чули съответните призиви от МААЕ. Въпреки че ние говорихме за това с г-н Гроси на нашата среща в Киев. Беше ключово - ключово! Това беше ясно заявено: демилитаризация и пълен контрол над украинските ядрени учени", заяви украинският президент.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2801 |31.08.2022 Зеленски: Продължават активните бойни действия на всички фронтове . 0| 2765 |26.08.2022 Зеленски: Кремъл постави Украйна в Европа на крачка от радиационна катастрофа . 0| 2776 |23.08.2022 Зеленски: Ще последва мощен отговор, ако руските сили извършат нападения на националния празник . 0| 2918 |19.08.2022 Зеленски: Русия руши международния ред! Да изтегли войските си от АЕЦ Запорожие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads