Реклама / Ads
3| 3421 |15.12.2021 НОВИНИ

Земеделският министър: Повредени съоръжения на ”Напоителни системи” са допринесли за щетите след обилните валежи

.
Иван Иванов Източник: стопкадър, БНТ
Повредени съоръжения на ”Напоителни системи” са спомогнали за щетите, причинени от обилните валежи в няколко области на страната. Търси се спешно начин за възстановяването на дигите. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов.
 

По думите му още днес се очаква да бъде намерено решение на проблема с разрушените след обилните валежи защитни съоръжения на "Напоителни системи". Най-вероятно те ще бъдат укрепени със средства от Фонда за бедствия и аварии.

 

Критичната обстановка след валежите у нас ще бъде обсъдена на среща при премиера Кирил Петков с участието на министрите на вътрешните работи и на земеделието. В разговорите се очаква да се включат и областните управители на засегнатите райони, както и ръководството на "Напоителни системи.

 

Иван Иванов заяви, че ситуацията в бедстващите райони се следи непрекъснато като се чака да спаднат водите, за да започне възстановяването на дигите.

 

Министърът на земеделието призова всеки стопанин, който има унищожени земеделски площи или повредена продукция след обилните валежи, да предяви щетите си пред местната земеделска служба, за да бъде обезщетен.

 

От страна на министерството на земеделието Иванов обеща промяна в подхода на работа на всички служби, така че подкрепата на производителите да се превърне в реален приоритет.

 

Земеделският министър ще търси решение на проблема с негодните съоръжения на "Напоителни системи" и чрез европейско финансиране. Иванов изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост е разписан елемент, касаещ възстановяването на напоителните съоръжения у нас. Специална част за напояването е предвидена и в Стратегическия план за развитието на земеделските райони, където най-вероятно ще бъде финансирано изграждането на изцяло нови напоителни системи от земеделските стопани.

 

В по-дългосрочен план основна цел на новия земеделски министър остава възстановяването на производството на плодове и зеленчуци с висока добавена стойност у нас - така, както е разписано в коалиционното споразумение. Според Иван Иванов тепърва ще се търсят начини за балансиране на производството у нас като предстоят серия срещи с всички засегнати браншови организации.

 

Мнението на земеделските производители ще бъде взето предвид и при съставянето на Стратегическия план за развитието на земеделските райони, обеща министър Иванов. Той предвижда решенията по части от плана да бъдат дадени на парламента, за да не бъдат взимани еднолично. Депутатите ще трябва да определят размера на земеделските субсидии и таваните за плащания.

 

Смяната на властта няма да забави изплащането на земеделските субсидии. До края на годината ведомството има готовност да изплати над 600 милиона лева, увери министър Иванов.

 

Той коментира и изваждането на Българската агенция по храните и Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието и поставянето им под шапката на Министерски съвет. По думите му това е част от политиката на прозрачност, утвърдена от коалиционните партньори - контролиращата дейност да е извън министерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3234 |15.12.2021 Социалният министър: Цената на тока може да бъде ограничена чрез мораториум върху тарифите . 11| 4623 |13.12.2021 Задача №1 на транспортния министър: Да посети Русе . 0| 3385 |24.11.2021 Македонският правосъден министър: Приоритетът е да се разкрие източникът на експлозията . 4| 3446 |18.11.2021 Бивш македонски министър: За нас е ОК да вкараме българите в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads