Реклама / Ads
16| 5478 |03.01.2014 НОВИНИ

Златанова: Десетки милиона ще струва председателството ни ЕС

.
Няколко десетки милиона евро ще струва на България председателството на Европейския съюз през 2018 г. Подготовката ще бъде приоритет за кабинета „Орешарски” през 2014 г., обяви пред bTV вицепремиерът Зинаида Златанова.
 

 

България ще застане начело на Общността през втората половина на 2018 г. Дотогава трябва да има поне 1300 души обща администрация, която да работи само за председателството.

 

„България за 6 месеца ще бъде в центъра на вниманието не само на Европа, но и на света и това е шансът да покажем нашето европейско мислене и природните красоти и историята, защото повече от 300 срещи се провеждат в страната-председател”, обясни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

 

Ако ни трябва устойчива компетентна администрация, за нея сме закъснели, защото тя не се подготвя за 2-3-4 години. Нямаме политика за развитие на администрацията, която да гарантира професионалистите да не бъдат махнати, за да бъдат заменени с калинки или някои партийно угоден елемент”, обясни Юлиана Николова от Центъра за модернизиране на политики.

 

План-сметката за председателството на България все още не е готова. До момента най-евтиното председателство е било датското (35 млн. евро), а най-скъпото – френското (171 млн. евро).

 

Настоящият председател Гърция зае позицията с бюджет от 50 млн. евро.

Атина обеща спартански да пести, премиерът дори уволни шефа на протокола си заради скъпа поръчка на вратовръзки за евролидерите.

 

Чешкото председателство беше критикувано за липсата на твърдост при газовата криза в Европа. Швеция пък, която наследи Чехия, е пример за много успешен мандат заради подписани ключови споразумения.

 

„2018 г. ще бъде в мандата на друго правителство. Подготовката трябва да бъде извън политическото злободневие и това е чудесен повод да погледнем напред в бъдещето”, коментира Зинаида Златанова.

 

„Иска ми се да не сме доведеното, вечно изоставащото дете. Иначе няма да провалим съюза”, смята Юлиана Николова.

 

Изборите за Европейски парламент през май обаче ще подменят състава на европейските институциите до основи. Затова според експерти решенията за 2018 г. не може да са закъснели и всякакви планове от сега най-вероятно ще бъдат преработени.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4988 |20.12.2013 Над 80 милиона лева от дълговете на БДЖ погасени . 43| 5067 |15.12.2013 Бившият шеф на НЗОК раздал 3 милиона лева бонуси на гербаджии . 13| 4917 |13.12.2013 Златанова: Реформите в правосъдната система се бавят . 5| 6282 |29.11.2013 Петима бизнесмени в ареста за укриване на данъци за 2 милиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads