Реклама / Ads
2| 20823 |19.10.2016 АКТУАЛНО

Бай Хуй си е бай Хуй, не е Лили Иванова

.
Истинският Бай Хуй - манекенка от Китай
Радан Кънев се опита да обиди и осъди по някакъв начин Бойко Борисов. И затова се обърна към него с бай Хуй. Навярно е съзнавал, че е равносилно на ”Куре” и ”Курчо”, но едва ли е предполагал какъв гръм ще е това за медиите и социалните мрежи. Ето две неща: Според народът деградацията върви така - Бай Ганьо....Бай Тошо....Бай Хуй ... Докато Мавриков се провикна- ”Бай Хуй + Бай Ганьо = Гуд бай!”
 
Бях прецакан и лично в ситуацията. Един приятел от Пловдив се обади по телефона и ме попита дали съм получил писмо от бай Хуй. "Нееееее!" - бе категоричният ми отговор. "Как ще получиш, като си пу.ка!", чух и ме заболяха ушите.

За хубаво или за лошо този израз се свързва и с армията. Оказа се, че не е пълната истина, но има почва. Не знам дали Радан Кънев е служил и къде, но се оказва, че обръщението  Бай Чепик в казармата е било много по популярно от бай Хуй. Е има и изключения. Вижте ги:

- Действието се развива в поделение на унищожените ракети SS-23, които за минути сриваха минаретата в Истанбул. Млад лейтенант-ракетчик се оплаква на стария полковник, че колегите му викат "Лили Иванова". Командирът се почесъл и по войнишки отсякъл: " Викат ти така, защото си пу.ка Иванов. На мен защо ми казват бай Хуй?!....

- Ето и още една история, разказана от приятеля Пламен Григоров едно към едно: " Днешното „мило” обръщение на Радан Кънев към Бойко Борисов ме накара да си спомня една истинска история, която се разигра преди 30 години в едно поделение на БА.
Сержант Тодор Жабов (Бог да го прости!) беше старши на бетонарката. Налагаше се да има и такава длъжност, защото по това време се лееше денонощно бетон и се строеше свръхсекретна ракетна база. Днес тази база, която глътна милиони левове и тонове човешка пот, е изоставена и превърната в руина.
Та тогава Жабов в яда си викаше на войниците „Бай Хуй”, както това направи днес и Радан Кънев. Не знам дали сега Бойко Борисов ще се оплаче на някого, но тогава войниците се оплакаха на командира на поделението - полковник Червенков. Жабов имаше семейни проблеми, а аз бях негов началник. Освен това, ако го накажехме и вкараме в ареста, нямаше кой да го замести. Затова решихме Жабов да се извини на войниците и да обещае, че повече няма да им вика „Бай Хуй”. Жабов се извини и тържествено обеща повече никога да не се обръща към войник с думите „Бай Хуй”.
Само след около час решихме с полковник Червенков да обиколим строителния обект и да проверим как върви строителството. Когато наближихме бетонарката, изведнъж проехтя мощният глас на сержант Жабов: „Ей, ела тука бе, Путишник с Путишник!”
Полковникът се спря. Свали си фуражката. Бавно извади от джоба си носна кърпа, с която избърса плешивото си потно теме, помълча известно време и накрая някак тъжно и уморено каза: „Какво да го правя, той обеща да не им вика „Бай Хуй”, за „Путишник” нищо не е обещавал...” Сложи си фуражката и се върна обратно към щаба на поделението.
На следващата година на мястото на полковник Червенков назначиха... Бай Радан (полковник Раданов), Бог да го прости и него..."

Но бай Хуй не е само с пагони."Ей Бай Хуй къде са ти парите?“, попитало младо пловдивско мадамче, след като местният дистарикат я изчукал веднъж няколко пъти срещу обещание за парична отплата.

Ето и приказката на приятеля Дилян Вълев за бай Хуй на  няколко мастики, който ще съди Радан Кънев: "Преди повече от двадесет и шест години, с приятеля ми Иван Стоилов, правехме младежко приложение на седмичния вестник "Димитровградска правда". Тогава измислих псевдонима Бай Хуй. Подписвах се с него под материали, които сега бих определил единствено като "простотии". И днес се почувствах ограбен. Защото Радан ми отне детството."

Появи се на мига и епиграма от известния поет Валери Станков. Ще завършим с нея като десерт:

ХАЙДУШКА ЕПИГРАМА

Сега – дори да сляза в Козлодуй
с хайдутите от кораба „Радецки”,
най-много някой да рече: – Бай Хуй,
къде си тръгнал с тия Баби Цецки!

Наздраве байовци: Куре Бабиленкин



 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4983 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 29| 2746 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат . 1| 10899 |26.03.2024 Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус . 7| 3011 |23.03.2024 Керемедчиев за атаката: Русия показа, че нивото на сигурност в Москва е шокиращо ниско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads