Реклама / Ads
0| 7239 |14.07.2016 АКТУАЛНО

Борисов: Ако ГЕРБ загуби президентските избори, вечерта свиквам предсрочни

.
Бойко Борисов
Бях за Хърватия на Европейското, но рано отпаднаха. Сега за съжаление и германците нищо не играха, за тях бях на Световното, не съм се чувал за такива неща с Меркел, заяви премиерът Бойко Борисов по БТВ.
 
По казуса ЦСКА съм се водил по логиката, която съм видял с очите си. Държавата сега дава близо 10 милиона за волейбола, отделно 300-400 млн са отишли за волейболни зали - направили сме го заради феновете, пълните зали, националното достойнство, инвестирали сме за радостта на хората. За ЦСКА, ако има законов начин, бих дал, това не е кой да е клуб, въпреки че съм левскар. Но футболът в България вече е в частни ръце, не лежи на бюджета. Щом искаме да е отделно от държавата, как да помогне тя. А и поне 25 млн. сме дали за футбол в последно време. Гриша Ганчев е пръв приятел на Татяна Дончева, но видях, че публиката на него пляскаше и викаше. Нека хората от ЦСКА се обединят и отидат на "Народна армия", това си е тяхното място, заяви той.

За АЕЦ "Белене" Борисов каза, че това било сага за много пари, както и при ЕРП-тата. Само преди 2 г. помня как другаря Стойнев обикаляше и казваше, че ще строят нов реактор, но без да обясни каква ще е цената на тока. Нахалство беше да казва това, но следващото правителство да го строи. Скоро платихме накуп над милиард за Мариците, припомни той. Договорът от 2006 г. е пожелателен, ние дойдохме през 2009 г. Накрая на договора са изредени важните неща.

След като не се уточняват важните параметри, вкл. и ескалацията, трябваше наново да договаряме всичко. Ние нямахме тези пари, а тогава гръмна и Фукушима и много държави забраниха ядрената енергетика. Щеше да е самоубийство да тръгнем да строим. дойде Орешарски с мандат на БСП. Що не го размразиха и не го строиха, а Стойнев отиде да договаря реактор с Уестингхаус, попита Борисов. Ако БСП са искали това да се случи, два пъти са могли да го направят. Но затваряме страницата, сега сме в реалността, посочи той.

Осъдени сме сега, а всеки ден плащаме по нови 168 000 евра отгоре. Арбитражът казва на практика - не приемаме искането на руската страна, но българската да си доплати 600 000 и да си вземе реактора. Като го вземем, какво ще го правим, попита той и каза, че търси максимално съгласие. Затова питаме дали Иран не би го купил. За да тръгнеш да го продаваш, трябва да създадеш политическа среда на приятелство. Ако цената не ти е изгодна, трябва да се преговаря, считам обаче, че БСП сега помага. Защото иначе ще имаме погубени пари - 3 милиарда.

Не крием президента си, аз щях да го кажа още през юни, но всеки ден ме питат - ще ставаш ли президент, няма ли да ставаш. Ще кажем през септември. Прекрасни са и Томислав Дончев и Цецка Цачева, отговори той, като му показаха снимката и на двамата.

БСП казват, че ще търсят различен, общ кандидат. От РБ казват, че дават на Гражданския си съвет да посочи някого, ДПС си казаха заявката, патриотите - най-ясно се заявиха, че ще извадят кандидат с национално-патриотична платформа. Да попитам колегите - щом президентските избори са толкова важни, защо лидерите не излязат. Не бих се жертвал за нещо, което би създало проблем за държавата. БСП има нов лидер, какво по-естествено има от това г-жа Нинова да се кандидатира, предизвиквам ги. Радан Кънев да излезе веднага. Народът ще ни подреди. Ако загубя президентските избори като партия, вечерта свиквам предсрочни парламентарни избори.

Половете нямат никакво значение. Българските жени не отстъпват, дори доказаха, че са по-добри от мъжете. Обяви ли се новия президент, той веднага става независим, но става и главнокомандващ, затова трябва да е много отговорен човек, каза Борисов.

Ако партиите продължат да бягат от отговорност, и аз мога да отида в БАН, да намеря един професор и да кажа - това е нашият кандидат. Много е важно профилите на кандидатите да са такива, че да будят симпатии и доверие, а партиите да гарантират, че те ще продължат евроатлантическата политика.

Накарах се на Вежди, той се извини 100 пъти. Той е емоционален човек, има едно чувство за справедливост, забравя, че е министър и понякога казва повече, но е добър човек.

Може би ще има някоя и друга рокада сред министрите, но първо ще я научат в мнозинството, сега имам партньори. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата, увери той.

Не съм беден, имам къща в Банкя, там живея, там ще умра. От 15-16 г. ме вози или карам служебен автомобил, затова нямам личен, коментира той данните на Сметната палата. Имам 3 кучета, не едно. Ако някой мисли, че някъде имам кола, къща, имот, сметка, му ги подарявам, добави Борисов. За мен управлението и постовете са били кауза, няма премиер и служби, които да не са ме наградили. Всяко нещо в тази държава опира в един момент до мен, а 4000 лв. ми е заплатата. Тя трябва да е поне 10 000. Не е справедливо, не е честно.

Където мога, помагам на МВР, каза Борисов. Той възстановил връзките с Европол, които били твърде изтънели, заради акциите в Испания. Атанасов е наш коалиционен партньор, а неговият приятел е зам.-министър на вътрешните работи, какво говори? Благодаря му, че смята, че МВР е било по-добре при мен. За "паркомястото" каза, че тогава така му доложили, от там обаче тръгнали нещата. Бъчварова се справя добре. Опитвам се да балансирам между две неща - предишния мандат ни обвиняваха в полицейщина, сега гражданският сектор е спокоен, че не го подслушват.

В Черно море ще стане конфликтна зона, ако има флотилия, а тя е достатъчно такава и сега. Има реални опасности. Да заменим демилитаризация със струпване на оръжия. Колкото повече ги струпване, ще стане като в театъра - пушката ще гръмне. Нашият интерес е Черно море да стане транспортен коридор от Азия. минават ли стоки, това са пари, хубаво нещо за държавата. Искам да добием, газ, петрол, вложили сме в пречиствателни станции, искам да имаме най-чистото море, каза Борисов.

Не коментирам делата на съда, освен моя случай, защото е фрапантна глупост - да осъдя Сидеров за 3 000 лв. и да платя 35 000 за разноски.

Не празнувах рождения си ден, даже гледам да ме няма, ако може, съобщи още Борисов. Той се възмути, че Георги Кадиев му брои трите пури на ден.

Малкият Бойко е добре, играе си, най-много се смее, като му дрънчи щангата. Съжалявам, че толкова се издребнява в коментарите, аз никога не съм се отнасял със злоба, добави той.

Някоя събота и неделя ще отида до Евксиновград, иначе така съм си планирал работите, че да откриваме новите обекти, съобщи Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4681 |13.07.2016 Борисов: БСП можеха да строят АЕЦ ”Белене” . 1| 5457 |11.07.2016 Борисов: Народът да си избере Мони Паси-силен и смел, да пребива руснаци и американци . 0| 4299 |06.07.2016 Борисов: Може да се потърси съдебна отговорност на шефа на АЕЦ „Козлодуй“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads