Реклама / Ads
0| 2798 |13.07.2024 АКТУАЛНО

Червен код в 21 области за опасност от пожари

.
Пожари
В събота е обявен червен код за опасност от пожари в цели 21 области на Северна и Южна България, предаде БГНЕС.
 

Оранжев код пък е обявен за областите в Централна и Източна България. ПБЗН предупреждава да не се хвърлят незагасени цигари, да не се борави с огън на открито, да не се палят сухи треви и стърнища.

 

При червен код са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

 

Обявиха частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожари. Мярката се въвежда с цел да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци, и калояновските Сърнегор и Отец Паисиево.

 

Екипите на единната спасителна система са мобилизирани и работят на денонощен режим до овладяването на обстановката и пълното ликвидиране на пожарите.

 

Бедственото положение е в сила от 10:45 часа на 12 юли 2024 година и е за срок от седем дни.

 

Огромен пожар бушува и в Северна Македония, достигна и до границата с България.

 

Цяла нощ продължават усилията за овладяване на горския пожар в обхвата на Държавното горско стопанство – Осогово, докато в Петрич служителите остават бдителни, за да предотвратят навлизането му на наша територия.

 

Какво е положението с днешна дата – говори директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов. „Към настоящия момент в никакъв случай не можем да кажем, че сме спокойни. Към момента на терен има над 300 пожарникари. Пожарите, които възникнаха вчера, продължават да се развиват”, посочи той. По думите на гл. ком. Джартов вятърът изключително много възпрепятства гасенето. Началникът на Пожарната обаче подчерта, че заплаха за населението няма, а за защитата му отговарят служители на ГДПБЗН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5438 |12.07.2024 Немски политици: Войната вече е в Европа, след опита на Русия да убие шефа на оръжейната компания "Райнметал" . 3| 5122 |11.07.2024 "Седиш до това дете, избърсваш кръвта му и си мислиш: "Защо?". Как 4-годишният Дима оцеля руските от ракети над главата му? . 8| 4034 |10.07.2024 Посланик Олеся Илашчук: Трябва да се затвори небето над Украйна! И точно това очакваме от нашите партньори . 6| 3175 |10.07.2024 Бившият командващ силите на НАТО: Има реална опасност от война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads