Реклама / Ads
14| 9798 |03.08.2021 АКТУАЛНО

Доц. Милена Якимова: ИТН и капанът на парламентарните партии

.
В парламента Източник: БГНЕС
„Има такъв народ“ са принудени да отправят противоречиви послания, защото очевидно кадровата им листа е къса. Това се вижда с просто око. Постоянно са под подозрението, че са под нечие влияние. В опитите да избегнат това впечатление у публиката, че някой им влияе задкулисно, а такова се създава, те правят странни ходове. С тях правят и позитивно послание към част от своите избиратели“, смята доц. Ммилена Якимова.
 

„Нишките на усилието да се промени политическото статукво са разнородни. Една от нишките е, че институциите са овладени, държавата е завладяна, а чрез администрацията се източва публичен ресурс. Другата от нишките обаче е откровено популистка и антипартийна. „Има такъв народ“ изпращат позитивни послания на тези свои избиратели, които гласуваха за партия, държаща се антипартийно. Те опитват именно да крепят този сложен баланс – къса кадрова листа и двойствени послания“, допълва тя пред БГНЕС.

 

„Цялата публика е стаила дъх и все още се чуди: Неопитни и наивни лиса от „Има такъв народ“ или пък някой им дърпа конците? Аз по-скоро все още залагам на първото. Предстои да видим дали ще влязат в капана на
по-опитните партийно парламентарни играчи“, допълни още социологът.


Според нея не е непременно в минус на партията, че излъчи непознат за хората кандидат-премиер в лицето на Пламен Николов, който вече получи проучвателен мандат от държавния глава. „Основният негов минус е, че въпреки своята експертиза, той няма позиция по социално-икономически и социално-политически въпроси. Това е неговият минус, не непознатостта на публиката. Ясно е, че „Има такъв народ“ играят с тази непознатост“, смята доц. Якимова.


За изострените преговори между протестните формации анализаторът коментира, че след всеки техен рязък ход всъщност следва и смекчаване на тона, както и ново „отваряне на вратички“, проблем обаче има в разчитането на знаците.


„Има разминаване в един основен пункт и това е отказът на „Има такъв народ“ да заяви някакво продължение на политиката на служебния кабинет“, отчете социологът, припомняйки високото обществено доверие в работата му, откакто бе назначен. „Дали има жест към ДПС, които поставиха открито това условие: кабинет – да, но без представители на сегашното служебно правителство“, повдига въпроса анализаторът.


Доц. Якимова е категорична – трети парламентарни избори за тази година няма да бъдат в интерес на българския народ. Причините за това са повече от ясни, припомни тя. Сред тях са както предстоящите трудни есенни месеци заради пандемичната обстановка, така и важния за страната ни План за възстановяване и развитие, зад който трябва да има легитимна властова структура. Предсрочни избори не са изключени, но в момента не са на дневен ред, смята доц. Якимова.


„Има такъв народ“ изчисляват как да не паднат в капана на парламентарните игри и предложението им за кабинет да бъде подкрепено косвено от ГЕРБ чрез игра с кворума и изтегляне на депутати от пленарната зала. Това ще обрече управлението на нелегитимност, на уязвимост. Прословутите плаващи мнозинства могат да превърнат това правителство в заложник, както беше при Любен Беров – експертно правителство, зад което се прокарват тактически схеми и интереси“, посочва още доц. Милена Якимова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 160332 |02.08.2021 Теодор Ушев: Ако бъде избрано правителство на Слави, ще бъда първият, който ще извика - ”Оставка, мутро!” . 12| 5471 |30.07.2021 Първи думи на Пламен Николов: Получих поканата за премиер в конституционния срок . 90| 10890 |30.07.2021 Кандидатът на ИТН Пламен Николов: България не е имала премиер като мен, не могат да ми извадят компромати . 15| 38906 |29.07.2021 Любо Кольовски: Кой и кои има интерес от пубертетните действия на Тошко Йорданов?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads