Реклама / Ads
0| 6223 |14.07.2022 АКТУАЛНО

Експертът Михаил Найденов: Свобода от проруското модериране на плененото бг-съдържание във Фейсбук

.
Михаил Найденов
Свидетели сме на един перфектен пример как с хибридна операция нещо, създадено от американския предприемач на Изток, в България, бива пленено и превърнато в оръжие на руската хибридна война.
 

Вече сме информирали български евродепутати, които се ангажираха лично да поставят въпроса на ниво европейски институции и пред Европейската комисия, защото на тази основа трябва нещо да направим. Ние вече водим борба България да бъде свободна от проруското модериране на българско съдържание във Фейсбук, въпросът е принципен и ние няма да се откажем. Това заяви пред БГНЕС Михаил Найденов, експерт по отбрана и член на Атлантическия съвет на България.


Говорим за хибридна война, която включва различни елементи, не само военно дело, икономика, политика, дипломация, кибероперации, също така и информационни операции. Оказва се въздействие върху общественото мнение, формиране на обществени нагласи, така че обществото да влияе върху вземането на националните решения на стратегическо ниво, заяви Михаил Найденов.


Какво наблюдаваме в България, една изключително добре към момента, според мен и колегите ми от Атлантическия съвет, руска хибридна информационна операция чрез използването на най-популярната социална мрежа в България, а именно Фейсбук.


Според данните на „Ройтерс институт“ и Университета Оксфорд за 2022 г., българинът се информира онлайн, включително и от социалните мрежи, това е най-популярният начин да получава новини, допълни Найденов.


„След това са националните телевизии, но на практика те са се изравнили като популярност, но най-мощната медия е Фейсбук. Ето къде може да бъде, формирано, манипулирано общественото мнение и насочвано в дадена посока. Тук руснаците добре са си свършили работата, как успяват не само като разпространяват във Фейсбук проруска пропаганда, това е всеизвестно. Да, мерки се вземат след началото на войната срещу Украйна, много акаунти бяха затворени, чуваме за успешно противодействие в Западна Европа, но какво става в България”, продължи той и обясни: Съдържанието на български език фактически се модерира от фирми, субконтрактори на Meta. Модераторите на български език решават, кое може да стане като публикация, кое може да бъде свалено, кое да бъде санкционирано като език на омразата – като нарушаващо стандартите на общността решават. Има и алгоритъм на изкуствения интелект, който по дадени ключови думи успява да отсее дали определено съдържание трябва да бъде санкционирано както и графично съдържание. Но, има случаи, в които изкуственият интелект не може да се справи и трябва човек да чете и прецени дали даден пост има език на омразата или не, съответно да остане в платформата или не.


Според него след началото на войната, в България наблюдаваме много българи, общественици, а и обикновени потребители, които силно критикуват Владимир Путин и неговата агресия, неговата политика. „Силно критикуват руските действия в Украйна и най-вече насилието, военните престъпления, които руските въоръжени сили извършват в Украйна“, каза експертът.


„Точно такива публикации са масово докладвани и сваляни, след преповторно сваляне започват да се налагат санкции. Имаме затворени акаунти, блокирани акаунти за 3, за 30 дни, абсолютно за нищо. Хора, включително и наши членове на Атлантическия съвет, аз също бях потърпевш, защото сме критикували войната в Украйна”, подчерта Найденов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5887 |11.01.2022 Експертът Пламен Димитров: Краят на ерата „Назарбаев“ в Казахстан - пушилката се разсея . 5| 10669 |08.01.2022 Експертът Пламен Павлов: Има ли ”Булгаргаз” договор с друг търговец? Плаче за анкетна комисия . 48| 16706 |18.02.2021 Експертът Еленко Божков: Позицията на ЧЕЗ е размазваща, Фандъкова да подаде оставка заради шахтата - убиец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads