Реклама / Ads
1| 7844 |07.11.2016 АКТУАЛНО

Франс прес: Удар по Борисов на изборите в България

.
Удар за Бойко Борисов на президентските избори, така агенция Франс прес озаглавява кореспонденцията си за изборите у нас, в която цитира социологически данни за изхода на вота. Ако резултатът се потвърди окончателно, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цецка Цачева, която е председател на парламента, и бившия командваш ВВС и авиационен ас Румен Радев.
 
Агенцията посочва, че функциите на българския президент до голяма степен са церемониални, но въпреки това той е уважавана фигура, която определя някои висши служители и може да назначава служебни правителства в условия на криза, посочва още АФП.

Дори и премиерът Борисов да не подаде оставка, опозиционните сили могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори, коментира Ройтерс. Успехът на опозицията може да прокара пътя за оставка на кабинета, предсрочни парламентарни избори и период на продължителна политическа нестабилност, пише британският в. „Файненшъл таймс“. Изборите се състояха в атмосфера на широко обществено недоволство от политическата класа в България, корупцията и жизнения стандарт, който продължава да е най-ниският в Европа, близо 10 години след като страната се присъедини към 28-членния блок, отбелязва вестникът.

Предизборната кампания се фокусира също върху отношенията на България с Русия, посочва „Файненшъл таймс“.

Радев призова за отменяне на западните санкции, наложени на Москва след анексирането на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна, но заяви, че изцяло подкрепя членството на България в ЕС и НАТО. Президентският вот се възприема като решаващ за българския премиер Бойко Борисов, който бе казал, че той е тест за партията му ГЕРБ, припомня и „Дойче веле“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2598 |29.03.2024 Чао, Алкарас! Григор Димитров победи испанеца и е на полуфинал в Маями . 10| 4776 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 1| 2256 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5903 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads