Реклама / Ads
1| 8998 |22.11.2016 АКТУАЛНО

Фрогоко: И министър Ненчев с обвинение след Москов за МиГ-овете

.
Ненчев пред Столичното следствие Източник: БГНЕС
В парламента министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са се шегували, че и двамата са се сдобили с обвинения. За здравния министър в оставка това вече е факт. В следствието вече от няколко дни се върти новината, че вторият министър в оставка, който ще се сдобие не с едно, а с няколко обвинения, ще бъде военният. Утре това ще стане факт.
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще бъде обвинен заради договора с Полша за ремонт на двигателите на българските МиГ-29. Това обяви и самият Ненчев, след като напусна Столичното следствие, където се яви днес, за да даде показания по разследването срещу колегата му Петър Москов.Той отказа да коментира дали готвеното срещу него дело има политически мотиви.

В ДАНС имало цели чекмеджета с документи за престъпления на Ненчев. Така че шегата може да се окаже не 50, а 100% истина.

 Първото обвинение се върти около проекта на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Република Полша. Нарушенията на Ненчев бяха синтезирани в изказване на депутата Атанас Зафиров:  Нанасяне на тежки финансови вреди на държавата, в полза на чужда държава – развенча се най-грандиозната лъжа , изречена от Ненчев и група, че ремонтът в Полша е по-евтин от офертата на РСК МиГ – потвърди се, че не е така; Умишлено приземяване на българската изтребителна авиация; Пълно неглижиране на военната експертиза, дилетантщина и некомпетентност, граничещи с национално предателство; Полша няма капацитет за външни потребители - признат факт. Полша не може да ремонтира КСА – най важната част на самолета – кутията на самолетните агрегати; Шумно прокламирания договор с Полша за цялостната интегрирана логистична поддръжка – на практика неосъществим поради редица правни, технологични и лицензиозни пречки! Това са твърденията на Зафиров, с които са съгласни много експерти от ВВС.

 

Полша няма право за удължаване на ресурса и не може да даде качеството на ремонтираните самолети. Имаме лобизъм от страна на военния министър, които се опитва да угоди на американското посолство или да си вземе комисионната от полската страна. Поне десетина пилоти са отказали да управляват ремонтирани от Полша самолети, защото тя нямат гаранцията на руския производител. Полският завод е използвал резервни части, които са втора употреба, употребявани преди това в Украйна, завърши. Това пък заяви в парламента депутатът Велизар Енчев, на базата на твърдения на специалисти.

 

Припомняме излязлата в медиите информация, че военният министър Ненчев е държал заключен проект за договор с РСК „МиГ“ и е чакал да изтече давността на документа, за да подпише сделката с частната полска компания. Държани са в касата на заместничката му Десислава Йосифова, която е в основата на контактите с полската частна фирма за ремонт на МиГ-29. Припомняме още, че премиерът Бойко Борисов е изпратил по това време свой експерт да изясни докрай въпроса с МиГ-29 в Москва, без да информира военния министър. По информация на Фрог от Министерския съвет той взема мерки, в случай че нещо с полския договор на Николай Ненчев се провали и изтребителите не получат право да летят, България да има възможност за реакция.

 

През май 2016 г. Ненчев бе разпитан за ремонта на МиГ-овете. Тя бе във връзка с избора на фирмата, която ще ремонтира самолетите. По данни на експерти има данни за нарушения на сключения договор.

 

Имаме една странна концепция за еър полисинг. Ставаме единствената държава в НАТО, която има собствена авиация, а кани други държава срещу заплащане. Проблемът е, че концепцията е инициирана от български зам.-министър на отбраната и одобрена от български министър, а не е наложена отвън. Нееднократно съм изразявал несъгласие, писал съм множество докладни за подобрение на българската авиация. Миналата година Бойко Борисов ме убеди да не напускам с ангажимент да има повече пари за МиГ-29 и за българските ВВС. Всичко това е огромно протакане. С Полша имахме например договор за шест двигателя, който се точи вече години. Авиацията е оставена в наши ръце, на наша отговорност. Знаете ли на кого са тези думи - на новия ни президент ген. Румен Радев.

 

Повод за разследване срещу военния министър е сключеният наскоро договор за доставка на 10 двигателя за МиГ-29 с фирмата "Авиостарт". Както в крайна сметка се оказа, въпросната компания планира да внесе компонентите от Русия, което може да се окаже нарушение на оръжейното ембарго на ЕС заради анексирането на Крим.

Ще припомним , че само три дни преди балотажа за президент военният министър Николай Ненчев се разбърза да подсигурява ремонта на МиГ-29. Ще ги вземаме частите пак от Русия, която отряза преди близо две години по идеологически причини. Този път ще ги купува през българска фирма-посредник, което пък неминуемо оскъпява доставките. И тъжно, и смешно, но на гърба на данакоплатеца.....И оправдание с НАТО...

 

И с други документи за нарушения на министър Ненчев са пълни чекмеджета в следствието и прокуратурата. Ненчев инфомира за прелитане на руски самолети над наша територия но взети ли са необходимите мерки за охрана на небото ни, ако това е било така? Ако някой е нарушил въздушното ни пространство, то министърът веднага трябва да бъде отстранен, а началникът на отбраната подведен по чл.387 от Наказателния кодекс. Това коментира бившият военен министър Николай Цонев  информацията във Фрог и думите на Николай Ненчев, че руски самолети нарушават въздушното ни пространство. Ето какво гласи член на НК: "Чл. 387. (1) Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години."

 

...Като защитник на известния политолог и медиен коментатор Антон Тодоров спечелих делото, което една бивша високопоставена служителка на Министерство отбраната, уличена от него в проституция, бе завела за клевета. Оказа се, че дамата наистина е проституирала в миналото и има доста криминални регистрации, а съпругът и синът й също са криминално проявени. Съдът оправда Антон Тодоров за клевета, а по повод на дамата с бурно сексуално и криминално минало се замислих: Боже, колко много боклук стига до върховете на държавното управление, Боже!". Това пише адвокат Емил Василев. Припомняме, че въпросната дама Росица Русева е назначена през април 2015 г. за управителката на „Снабдяване и търговия" ЕООД в Министерство на отбраната, което е една от най-важните структури на ведомството. Десетки са сигналите за нарушения там. Дсетки са и сигналите за назначения на близки до Ненчев хората на ръководни места в министерството, без да притежават необходимите експертни способности и ценз.

 

...В изказа на много висши военни, в т.ч. и на министъра, се улавя говорене за изтребител, а не за многоцелеви и многофункционален такъв. В комисията по отбрана в НС този въпрос беше разискван най-обстойно и бе поискано обяснение от министъра на отбраната Николай Ненчев затова има ли променени критерии по методиката за оценка на типа самолет при предстоящото му избиране....Върви тежък сблъсък между двама последни командващи ВВС, двама директори на Института по отбрана и двама председатели на Борда за управление на проекта, а това поражда възможност за навлизане на лобистки интереси в министерството. ..Още по-малко ми се иска те да изпадат под влиянието на лобистки кръгове за това какъв тип самолет да купим за България...Това заяви наскоро шефът на комисията по отрана ген. Михо Михов. Според него е недопустимо, въпреки че е възможно, да се позволява намесата на лобистки и корупционни кръгове до тази важна покупка за България.

 

А колко пъти министър Ненчев е нарушавал Закона за корпоративното подоходно облагане, станали известни като "данък уикенд". Тези промени вмениха в дълг полученият в натура доход от служителя или управителя на фирмата да се облага със ставка от 10 на сто, ако е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи – например служебни автомобили, телефони или имоти. Важи ли този закон за министър Ненчев, който своеволно използва материален актив на МО,какъвто се явява служебния автомобил, както и услугите на шофьора или не? За нарушението Фрог публикува снимков материал от пещерата Божиите очи.

 

Има и други нарушения на "случайния министър". Засега проверката и на тези е достатъчно, за да последва съдбата на своя колега петър Москов.

 

Ще яде ли хурката министър Ненчев, ще си сърба ли попарата? В армията гласуват за това с две ръце, но да изчакаме думата на прокурорите.... Днес стана ясно, че утре Ненчев ще има обвинение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6345 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори . 4| 3361 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 2| 14170 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 74854 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads