Реклама / Ads
0| 3410 |12.04.2022 АКТУАЛНО

Габриел Вълков: БСП е единственият балансьор в управляващата коалиция

.
Габриел Вълков
Габриел Вълков е роден през 1996 г. в София. Завършил е Езиковата гимназия „Дорис Тенеди“. Завършил е семестриално „Политика и общество“ в Нов български университет. Експерт е към Комисията по децата, младежта и спорта на Столичния общински съвет. Бил е експерт към Комисията по отбрана на Народното събрание. Председател е на Младежкото обединение в БСП-София и е международен секретар на националното Младежко обединение на партията. Кандидат е за председател на Младежкото обединение в БСП.
 

Господин Вълков, Вие сте част от ръководството на Младежко обединение в БСП. Как оценявате работата на БСП като коалиционен партньор в новото правителство?

 

Като единствената партия в коалицията, която притежава богат опит в политиката, смятам, че се справяме доста добре. Ние сме коректор, балансьор и глас на разума в управлението. От време на време правителството взима по-крайни решения в международен аспект, но ние се опитваме, и повечето пъти успяваме, да върнем разговорите в нормални граници без прекалено крайни позиции. Сега виждаме представители на коалиционните ни партньори от Демократична България, които искат да изгоним руската посланичка Митрофанова от България като персона нон грата и да изпратим оръжие за Украйна. Това е изключително крайно действие, което директно скъсва всички дипломатически отношения с Руската федерация. Подобни мерки са вредни за България и биха имали сериозни последствия за нашата страна. Същия проблем наблюдаваме на местно ниво в София със смяната на имена на тревни площи пред Руското посолство. Всички тези действия показват неопитност в управлението, неспособност за спазване на необходимия баланс спрямо ситуацията, който е и в интерес на България, както и известна доза популизъм. Не мисля, че сменяйки името на някоя уличка, изгонвайки руската посланичка от България или изпращайки оръжия за Украйна, ще доведе до необходимия диалог в тази ситуация, а точно обратното. По никакъв начин тези действия не помагат на украинския народ. Това само би влошило ситуацията, в която се намира България. Преди да се делим на русофили или русофоби, трябва да сме българофили. За българските политици българският национален интерес трябва да бъде от първостепенно значение. БСП в тази ситуация е балансьорът, от който това правителство и България имат нужда.

 

Има ли според Вас определени сфери, на които институциите трябва да обърнат особено внимание? Кои са те и какви проблеми виждате в тях?

 

Изключително важно е правителството да обърне максимално много внимание на младите хора. България е най-бързо изчезващата държава в света. Ние сме в демографска катастрофа. Необходими са спешни мерки за преодоляване на тази криза, от която произлизат много други. Много трудно можем да имаме високо платена работна ръка, ако с всяка година имаме все по-малко работещи хора. Никой инвеститор не би инвестирал милиарди в България, защото работещото население е все по-малко. Именно заради това е толкова важно да спрем тази негативна тенденция. Една част от проблема с демографска криза идва от желанието на младите хора да търсят по-добър живот в чужбина. Именно заради това е от ключово значение държавата да полага всички усилия за подобряване на жизнения стандарт на хората в България. По този начин те ще създават своите семейства у нас. При необходимите условия и стабилност ще се раждат повече деца. Трябват спешни политики, както на национално, така и на местно равнище.


Смислена мярка за стимулиране на раждаемостта е например оказване на помощ от 10 минимални работни заплати, което се равнява на 7100 лева, при раждане на второ и трето дете. Тя ще се отдава само при двама работещи родители на трудов договор, започнал поне една година преди раждането. Осигуряване на места за всички деца в детските градини, които да бъдат безплатни, също е важна стъпка в посока демографски растеж. Подобни и много други социални мерки биха дали по-голяма възможност на младите семейства да остават в България и по този начин заедно ще развиваме нашата страна.

 

В началото на годината обявихте Вашата кандидатура за председател на Младежкото обединение в БСП. Защо решихте да се кандидатирате?

 

Виждам много проблеми, които трябва да бъдат решени вътре в Младежкото обединение в БСП. Нашата организация може да поеме по един по-добър път. Липсва комуникация с ръководството на партията, като това, разбира се, е двустранен процес. Не стига само ние като млади хора да искаме разговор и диалог. Това трябва да е двупосочно. Ръководството на БСП трябва да търси постоянен контакт с младите хора вътре в партията и тези извън нея. В нас като младежи е бъдещето както на държавата, така и на партията. Липсата на постоянна комуникация и активна инвестиция в Младежкото обединение в БСП е проблем на всички в партията. Партия без младежи е партия без бъдеще. Аз ще работя активно точно за този диалог, защитавайки интересите на младите хора в БСП. По този начин ще градим както нашата младежка организация, така и бъдещето на партия, за да може тя да върви в правилната посока - да се подмладява, да става все по-модерна и да привлича все повече млади хора. Почти невъзможно е възрастен човек да привлече млад човек в някаква кауза, но когато това е каузата на неговите връстници и неговото поколение, резултатът ще бъде много по-различен. Само чрез работа с младежите, 130 години след своето създаване, БСП ще продължи да бъде в крак с “политическата мода” и ще продължава да бъде актуална партия и занапред.

 

Какви ще са Вашите приоритети, ако бъдете избран. Виждате ли проблеми в организацията и какви са те?

 

Има изключително много неща, които трябва да се направят, ако бъда избран за лидер на обединението. Основният ми приоритет ще бъде привличането на повече млади хора. Без човешки ресурс, нито държавата, нито партията могат да функционират. БСП е в същата тежка демографска катастрофа, в каквато се намира и България. Привличането на повече млади хора, които да се занимават с политика, е сложен процес, но не е невъзможен. За целта трябват постоянни инвестиции в младежите от страна на ръководството на партията, постоянна борба за техните каузи и помощ, когато е необходима. Създаването на организационна комисия към Националния съвет на Младежкото обединение в БСП е ключово за решаването на част от проблемите. Това ще бъде орган, изпълнен от хора, които ги е грижа за БСП и ще работят доброволно за създаването на нови структури и укрепването на вече съществуващите такива по места. Те ще се включват активно в организационната работа на областите и общините и ще помагат с каквото е необходимо в тяхното развитие.


Втори ключов приоритет пред МО в БСП трябва да са обученията. Те трябва да бъдат финансирани и реализирани от БСП в партньорство с младите партията. Ще продължим работата и с партньорски организации от неправителствения сектор, които организират обучения за млади хора. Така се създават кадри. В столетницата има много умни и опитни политици, има министри, зам.-министри, депутати, евродепутати, кметове и общински съветници. Този опит трябва да се предава към младите хора, за да може партията да кове своите бъдещи кадри. Именно заради това, ако бъда избран за председател на Младежко обединение в БСП, ще създадем Младежка политическа академия. Това ще бъде голямо обучение в рамките на една седмица с много млади хора от БСП. То ще се състои на рождения ден на обединението през октомври и ще бъде традиционно и ежегодно събитие за бъдещите поколения. На него ще можем да черпим от богатия опит в изпълнителната, законодателната и местната власт, концентриран в БСП. На подобен тип мероприятия се създава общност от млади хора, нови запознанства и контакти. Това развива цялото Младежко обединение и го прави по-сплотено и работещо за една обща кауза, а именно една по-социална България.

 

В какъв етап е процесът по избор на председател на младежката организация на БСП? Има ли други кандидати?

 

Процесът по избор на председател върви към своя край. Остават още няколко седмици, в които общинските и районни организации на Младежкото обединение в БСП ще изберат свои нови местни ръководства, ще издигнат номинация на някой младеж за председател на националната структура и ще изберат своите делегати, които ще представляват местната организация на Националната младежка отчетно-изборна конференция. На тази конференция сегашното ръководство на Младежкото обединение ще даде своя отчет и ще бъде избрано новото национално ръководство. Изключително важно за мен е делегатите да направят информиран, прозрачен и свободен избор, кой да бъде новият лидер на обединението и в какъв състав да е следващото ръководство. За момента има над 20 кандидата за позицията председател на Младежко обединение в БСП, като се очаква да има и други, защото в една част от общинските структури все още не са се провели събрания. Със сигурност една голяма част от кандидатите ще се откажат, но предстои да разберем освен мен, кои ще останат. Пожелавам успех на всички кандидати за позицията. Призивът ми към тях е да работят честно, прозрачно и демократично. Винаги като основен приоритет, на първо място в тяхната работа, трябва да бъде Младежкото обединение в БСП и неговото бъдеще.

 

Имате ли екип в младежката организация?

 

Мисля, че имам един изключително голям екип и една немалка част от организациите и младежите седят плътно зад мен. На първо място седи София като най-голямата структура в организацията. През последните две години аз бях неин председател и почти всички столични представители на Младежко обединение в БСП ме подкрепят в тази битка. В постоянен контакт съм с всички структури по страната и там усещам подкрепата на много младежи, с които съм работил през годините. Мой екип ще бъде всеки един член на Младежкото обединение в БСП, готов да се бори за по-доброто бъдеще на организацията, всеки един, готов да отдели от времето си, за да можем заедно да градим нашето Младежко обединение в БСП. Основна цел на лявото и прогресивното е да бъде двигател на всяка промяна. Какъв по-добър двигател от младите хора? Призовавам всички младежи в БСП да застанат зад мен, за да може заедно да се борим за промяната и по-доброто бъдеще на единствената голяма лява партия у нас. Заедно можем!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15294 |10.05.2017 Кум на Мария и Франсоа Габриел е Жозеф Дол . 0| 6506 |08.08.2016 Дайнов: Борисов се вкарва в ситуация на единственият кандидат-президент на ГЕРБ . 0| 5922 |06.12.2007 Габриел Гарсия Маркес: Четете Хорхе Волпи, по-добър е от мен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads