Реклама / Ads
0| 12979 |07.08.2008 АКТУАЛНО

Градските чешми – стара слава или спасение в летните жеги

.
Безмилостното лятно слънце продължава да хвърля огън и жупел от небето и да превръща българската столица в разжарена пещ. Проверка на Frognews.bg установи, че за радост на софиянци, чешмичките в градинките из центъра работят.
 

Някои от тях са наскоро ремонтирани и реставрирани, други - все още очакват „козметичното" си разкрасяване. Но повечето се радват на висока посещаемост - стотици минувачи с наслада и благодарност утоляват жаждата си в летния задух.  

cheshmi.jpg

Зелените пространства в централния район на София постоянно привличат народ, ако по обедно време си търсиш място на сянка, шансът ти е почти нулев.  Посетителите, предимно от трета възраст, са „накацали" по скамейките на сладки раздумки, но периодично правят кратки разходки до каменните извори с живителната течност - очевидно, за да подсилят издръжливостта си в обедния зной.

В наскоро реставрирания парк „Заимов" има две нови чешми, които са снабдени с кранчета за икономия, също и пред театър „Сфумато", където до преди месец на мястото на чешмата имаше развалина. В Докторската градинка до паметника се намира каменен градеж с чучурче, върху който има статуя на голо момченце, държащо делва, което вече е с розови прашки, нарисувани със спрей. В централната част на Борисовата градина има две чешми - една при езерото с лилиите, и втора в по-долната част преди наскоро изгорелите капанчета.

cheshmi3.jpg cheshmi5.jpg cheshmi4.jpg

На площада пред НДК и градинката зад него обаче, никой не се е сетил да постави поне по едно устройство, бълващо безценната течност. Най-близкото място, където човек би могъл да се освежи безплатно, е до музея „Земята и хората" и в градинката на църквата „Св. Георги". Чешмата в пространството пред Народния театър пък плаче за реставрация, а пред единствения работещ чучур, от общо шест, има постоянна опашка от чакащи за глътка разхладителна свежест.

cheshmi10.jpg
cheshmi8.jpg

И въпреки че в случая с изправните „улични" чешмички в централната част на столицата, може да се каже, че Софийската община се е отнесла сериозно към задълженията си, както всички знаем - винаги има какво още да се желае. А то е, че все още има места, посещавани от много хора, където някогашните каменни изворчета с бистра, сладка витошка вода, днес са руини, за които някой със сигурност трябва да се погрижи, за да възвърнат предназначението си и да радват минувачите.

cheshmi1.jpg
cheshmi2.jpg
cheshmi6.jpg
cheshmi7.jpg cheshmi9.jpg
 Снимки и текст: Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5584 |07.08.2008 Никога не е късно да станеш за резил... на плажа . 0| 11889 |07.08.2008 Ябълките са манна за холивудски диети . 2| 7809 |06.08.2008 Погребаха Александър Солженицин . 9| 16413 |05.08.2008 Мъжете искат задника на Брад, а жените – устните на Джоли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads