Реклама / Ads
3| 9073 |25.02.2021 АКТУАЛНО

Косопад е сред дългосрочните ефекти на Корона вируса (COVID-19)

.
Стигнахме толкова далеч в пандемията, че вероятно вече всички знаем наизуст симптомите най-често свързвани с COVID-19 - треска, суха кашлица, болки, задух, умора, загуба на обоняние и вкус. Но има и други симптоми. Включително такъв, който е чисто козметичен, но за много хора би могъл да е с опустошителни психологически ефекти - Косопад.
 

За косопада, като следствие на Ковид – инфекцията, първоначално се заговори в САЩ. Ню Йорк Таймс и други големи новинарски организации заявиха, че лекарите са забелязали значително увеличение на пациентите, които губят косата си след прекаран COVID 19.

 

Темата за загубата на коса в резултат на корона вируса попадна отново в заглавията, когато американската актрисата Алиса Милано публикува в Туитър видео, показващо как косата й пада, докато я реши. Тя каза, че проблема с косопада се е появил след поставена диагноза COVID-19.

 

„Просто исках да ви покажа количеството коса, което пада от главата ми в резултат на COVID “, каза актрисата и активист, обръщайки се към своите последователи: „Моля, вземете това на сериозно!“.

 

Д-р Естер Фрийман, която ръководи Дерматологичния регистър на COVID-19, база данни за дерматологични прояви на COVID-19, която съдържа 1000 случая от 38 държави, каза че все повече хора, които се възстановяват от коронавируса, докладват за значителна загуба на коса вследствие на заболяването.

 

Каква е връзката между косопада и COVID-19?

Може да не очаквате връзка между COVID-19 и косопада, защото коронавирусът в крайна сметка най-често причинява респираторно заболяване. Но повечето пациенти преминали през инфекцията забелязват, че косата им пада по време на периода на възстановяване. Загубата на коса след COVID-19 вероятно не е причинена от вируса атакуващ директно космените фоликули, казват лекарите. Вместо това те смятат, че това най-вероятно е реакция на физиологичния и емоционален стрес причинен от болестта.

 

Загубата на коса не е изненада за експерта по инфекциозни болести д-р Амеш А. Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс в Мериленд. Тя смята, че се дължи на механизъм наречен Телогенен ефлувиум (ТЕ), това е втората по честота форма на косопад (след андрогенната алопеция).

 

„Всеки път, когато има значителен шок за организма, той може да постави косата във фаза на отделяне “, казва д-р Шошана Мармон, клиничен асистент по дерматология и директор на клиничните изследвания в катедрата по дерматология в Нюйоркския медицински колеж. Техническото наименование на състоянието е Телогенен ефлувиум (TE).

Докторът по медицина Лорън Плох, двойно сертифициран дерматолог в Аугуста, Джорджия, и Айкен, Южна Каролина, заяви, че косопадът е често срещан при пациенти и след други стресови събития като тежка операция и раждане. Като при COVID той обикновено се появява няколко месеца след подбудителното събитие.

 

„Причината това да се случи е, че телата ни, когато са подложени на стрес, отделят ресурси за функции, които са физиологично по-важни “, каза Плох. „Вашето тяло е съсредоточено върху лечението и възстановяването си, а не върху растежа на косата“. „В много случаи пациентите губят до една трета от косата си“, каза Плох.

 

Как да възстановим косата си след COVID-19, според експертите?

Независимо дали загубата на коса е причинена от инфекция с COVID-19 или стресът в живота е над нормите, експертите казват, че има неща, които можете да направите, за да избегнете загубата на коса.

 

„Три до четири месеца след прекаран COVID 19 виждам значителна загуба на коса“, каза известният дерматолог д-р Елизабет Хушманд от Далас. Добрата новина е, че този вид косопад е временен и д-р Хушманд смята, че повечето пациенти могат да очакват нормалният растеж на косата да се възстанови в рамките на шест до девет месеца.

Тя казва, че само няколко продукта, като нутрацевтика Viviscal® и активната съставка на лекарството Rogaine®, са клинично доказани, че могат да възобновят растежа на косата. Д-р Хушманд предупреждава, че при внезапно нарастване на търсенето на чудотворни продукти, потребителите трябва да се пазят от неверни твърдения към различни продукти.

 

„Ако има някакви претенции за шампоан или друго локално средство, не забравяйте, че те просто кореспондират само с повърхността на скалпа. Те не проникват вътре до космения фуликул. Тези продукти не работят„, каза тя.

 

Известната стилистка Мара Розак, на която се доверяват редица знаменитости

включително и Ема Стоун, също препоръчва на клиентите си добавките Viviscal® (научете повече за Вивискал). „Използвам ги от много години, Като марка, която е изследвана повече от 25 години, с 10 публикувани клинични проучвания, Viviscal® е помогнал на милиони жени да си възстановят косата“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7158 |26.11.2020 Viviscal® за ефективно лечение на косопад (алопеция) . 8| 7895 |17.07.2018 За някои особености на „свинската“ пропаганда и нейните трансгранични ефекти . 12| 10584 |09.01.2018 „Гардиан“ ни попиля: Убийството на Христов доказва неефективните действия в борбата с корупцията . 0| 7025 |03.04.2016 Джипита: Спираме да протестираме, но само ефективно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads