Реклама / Ads
8| 4922 |21.03.2023 АКТУАЛНО

Над 7 хил. профила в TikTok с многохилядна аудитория сеят руска пропаганда у нас

.
Международна мрежа за руска пропаганда разкриха от социалната мрежа TikTok. Установени са и български канали. Става дума за 7602 профила с над 267 хил. последователи онлайн. Те са били премахнати след разследването.
 

Докладът на TikTok обхваща периода 16 юни - 16 декември 2022 г. Разследването беше публикувано през февруари тази година. От социалната мрежа посочват, че в разгара на конфликта между Русия и Украйна са се натъкнали на огромно количество фалшиви новини. Мрежата обхваща 1700 профила, радващи се на многохилядна аудитория в цяла Европа. За да се справят с проблема, от TikTok са предприели и мерки, с които да ограничат достъпа на подобни акаунти. 

 

TikTok е шестата най-използвана социална мрежа у нас. 8% от българите използват TikTok, за да се информират за новините, според данни на Института “Ройтерс”. 

 

Въпреки предприетите от социалната мрежа мерки, руската пропаганда продължава да се разпространява на български език, показва проверка на Factcheck. Става дума за предимно анонимни профили, които обаче имат хиляди последователи и споделяното от тях съдържание достига до огромен брой хора. 

 

Използвани са различни инструменти, за да се замаскира локацията, от която се разпространяват снимките, миймовете и видеоклиповете като основната цел е да се създаде впечатление, че акаунтите произхождат от различни държави и се поддържат от местни граждани. Освен това те купуват IP адреси, за да изглежда така, сякаш създават акаунти от различни жилища, въпреки че са генерирани от едно единствено място и устройство.

 

Акаунтите от тази руска дезинформационна мрежа в TikTok са използвали системи за гласово синтезиране на реч и са разпространявали проруски твърдения на съответните национални езици. Не е ясно дали те са свързани с руското правителство. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4264 |21.03.2023 Париж смърди. Боклуци, плъхове и мръсотия във френската столица заради продължаващите стачки . 42| 10104 |21.03.2023 Гамизов: Руската диктатура ни смля буквално с хибриден преврат . 5| 12609 |20.03.2023 Посещението на Путин в Мариупол не мина по план, вижте какво се случи /видео/ . 3| 8857 |18.03.2023 Христо Иванов: Прокуратурата действа като хамалска група, показваща хорски вещи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads