Реклама / Ads
2| 9927 |28.05.2018 АКТУАЛНО

Полегнал е Прокопи на Пеевски и прокуратурта, които го пожелаха

.
Цветан Василев Източник: БНТ
Поредното публикувано „разследване“ на Капитал на 25 май 2018 г. отново доказва ограничeността на неговия издател, както и зависимостта му от силните на деня. Темата е делото срещу КТБ, но е търсена ”жълтата” част, а задълбоченият анализ е забравен някъде...
 

Вместо да се фокусират върху нелепостта на обвинението, както и върху абсурдния факт, че делото се води в Специализирания наказателен съд, който има почти всички характеристики на извънреден съд, те са заложили на избирателно изваждане на данни извън контекст и свободното им украсяване с цел омаскаряване.

 

„Разкритите“ факти, всъщност копия от кореспонденции, поднесени услужливо от главния свидетел на прокуратурата и други „съвестни“ лица, не отразяват основанията за възникване – търговски отношения,  договори, споразумения и т.н.

 

Твърденията, че чрез тези фирми са нарушавани максималните експозиции, допустими по ЗКИ, само „потвърждават“ тезите на прокуратурата и Пеевски, че банката била източвана чрез тях.

 

Само че, когато правиш сериозно разследване, а не драсканици в стил Пеевски таблоид, би следвало да стигнеш до извода, че:

 

А. Преобладаващата част от тези „записани ми“ компании са неактивни и не са имали каквито и да било отношения нито с банката, нито с фирми, финансирани от банката. Те не притежават недекларирани от мене активи;

 

Б. Въпросната фирма ЕФВ, обект на атаката, винаги е имала други юридически собственици и независим мениджмънт. Наред с това, фирмата е добре капитализирана след продажбата на акциите си в КТБ, което й е позволило да финансира редица други проекти, доходите от които съм декларирал в България и съм платил дължимите данъци. За сведение, само инвестицията в Хедж (Дунарит и Авионамс) по оценка на водеща световна компания надхвърля 135 милиона евро. Ако включа и непрякото финансиране на НУРТС и участието в ТЦ-ИМЕ, стойността ще нарасне с поне още 150 милиона. За каквито и задълженията да претендират и прокуратурата, и драскачите, те са несъпоставими с активите на тази компания. Проблемът е, че шайката на Пеевски и прокуратурата разграби всички тези активи. А писанията на Прокопиевите журналисти, изглежда, имат за цел да хвърлят прах в очите на хората, за да може да се прикрият престъпленията на въпросната шайка при фалирането и разграбването на банката.

 

Що се отнася до декларацията за глобално таксуване, тя представлява най-груба оценка на моите директни инвестиции в банката (чрез Бромак) и в Бромак Телеком Инвест (43,3% от Виваком). И двете декларирани и одобрени с решение на съответните регулаторни органи, включително и на ЕК в случая с Виваком. Ясно е, че единствената цел на това „разследване“ е сензацията. Тук му е мястото да декларирам, че тези 500 милиона евро са минималната стойност на иска, който е заведен срещу българската корумпирана и неправова държава в Страсбург.

 

Аналогично тенденциозно поднесена в услуга на прокуратурата е и информацията за водено разследване срещу мене и съпругата ми в Лихтенщайн. Всъщност, подобни изяви в по-ранен период имаше една от „портпаролките“ на прокуратурата Маргарита Михнева. Истината е, че разследването е започнато от лихтенщайнската прокуратура чак през септември 2014 г., в резултат на действията на българската прокуратура и издадената червена бюлетина на Интерпол по нейно искане. Опитът да ни се припише криминална дейност извън страната заради смехотворните, необосновани и несъстоятелни обвинения, повдигнати в България, е мечта на българската прокуратура.

 

Това, обаче, няма да им се получи.

 

В заключение, бих почертал, че поредното неадекватно писание на Прокопиевата чета вероятно е част от „благодарностите“, които той дължи за върнатото му дело от Специализирания съд.

 

Наивник! Очевидно не си е научил урока от 2014 г., когато спряха „великодушно“ разследването за пране на пари срещу него и Плевнелиев заради поддръжката на атаката срещу КТБ. Panta rhei, Прокопиев! Пак ще го изпързалят! А пък делата му офшорни с Плевнелиев са известни и на други хора, и на други прокуратури!

 

Цветан Василев

 

(Текстът е от личната страница на автора в интернет)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 32522 |09.05.2018 greshka49 . 19| 18572 |30.04.2018 Октай пред Фрог: Борисов да го провъзгласят за народен артист, Пеевски ни върти познати номера . 14| 20075 |13.04.2018 Татяна Дончева: Пеевски държи на каишка половината от министрите . 17| 15832 |14.03.2018 Фрогоко: Предложенията за санкции на Пеевски и Цацаров по закона Магнитски отиват при Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads