Реклама / Ads
35| 6249 |20.02.2016 АКТУАЛНО

Посланик Гьокче: Партията на Местан не е родена в турското посолство

.
Сюлейман Гьокче
„Категорично искам да заявя, че това е много тъжно и много жалко да чуваме такива твърдения. Турция е доказала, че е добър съсед на България и според мен е доста жалко, че така се развиват нещата“. По този начин посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче категорично отхвърли твърденията, че има вмешателство на Турция във вътрешните работи на България.
 
Гьокче коментира защо за Анкара е толкова важно лидерът на ДПС да се нарича Лютви Местан, а не Ахмед Доган. „Това е въпрос, по който бих желал да не се произнасям. Турция никога не е молила нито един български политик да вземе страна по отношение на друга политическа фигура или обществена фигура в България“, отговори обаче посланикът на Турция у нас. На въпрос оказвал ли е влияние върху определени фигури, от които зависи Местан да бъде лидер на ДПС, Гьокче бе изричен: „Не, категорично не“. Отрицателен бе отговорът на Гьокче и на въпроса дали новата партия на Лютви Местан е родена в турското посолство. „Не, изненадан съм наистина да чуя подобен въпрос. Нека съвсем ясно да заявя - според мен трябва да обърнем този разговор в малко по-обяснителен. Нито Турция, нито дипломатически мисии на Турция се занимава с вътрешни работи. Определено не желая да коментирам какъвто и да било въпрос, който би могъл да се изтълкува като вмешателство в българската политика. Това, което четете в пресата, не е задължително да е вярно“, каза Сюлейман Гьокче.

Помолен да коментира в тази връзка вярва ли на написаното във в. „Star“, че депутатът от ДПС Делян Пеевски и почетният председател на ДПС Ахмед Доган са със забрана за влизане в Турция, Гьокче отвърна: „Не, нямам вяра на никоя медия, включително и на най-познатите редакции и вестници в света, защото всяка медия винаги има пристрастна гледна точка, включително най-старите и доказали се медии в света“. „Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека подобно нещо. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт. Много пушилка се вдигна в медиите в България и съм много изненадан. Това е отговорът на този въпрос“, подчерта посланикът на Турция у нас. „Никога не съм се срещал с г-н Доган. Никога не съм се запознавал и с г-н Пеевски“, увери Сюлейман Гьокче.

Показана бе снимка, на която се вижда, че Гьокче поднася подарък на Местан. Оказа се, че е по случай рождения ден на Местан миналия декември. На въпрос къде е правена снимката Гьокче се почуди и каза: „Мисля, че беше в ресторант“. На въпрос защо Лютви Местан е потърсил защита в неговата резиденция, Гьокче заяви: „Предпочитам да не правя коментар по този въпрос, защото тук не става въпрос за защита и смятам, че г-н Местан винаги е отговарял в медиите на този въпрос. Мисля, че задавате въпрос, който е свързан пряко с вътрешната политика на тази държава и аз ясно казах, че не искам да се произнасям. Г-н Местан вече е дал отговор на този въпрос“.
„Изобщо никаква помощ не съм оказвал на Местан. Срещнахме се за кратко и всъщност това беше предварително уговорена вечеря и нещата се развиха по начина, по който всички знаем“, допълни посланикът.

По думите му отношенията София – Анкара „са много добри“. Последва и въпрос как ще коментира тезата на Иван Костов, че Гьокче трябва да бъде обявен за персона нон грата. „Изненадам съм от такива коментари“, възмути се Гьокче. „Мисля, че всичко е много жалко. Жалко е да се чуват такива неща, цяла поредица от такива изявления и е доста неуместно. Мисля, че е много далеч от идеята да помага на нещата подобно нещо“, добави Сюлейман Гьокче.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 12472 |01.08.2015 Експосланик Ил. Василев: Москва поръча дестабилизация на властта в София . 17| 10802 |13.01.2015 Посланик Л. Шопов за Фрог: Отношенията ГЕРБ - ДПС – мираж върху подвижни пясъци . 18| 5632 |08.12.2014 Съдия Ченалова: Френският посланик е дълбоко заблуден . 46| 7609 |26.09.2014 Първо във ФРОГ: Посланик осъди МВнР и ексминистър Николай Младенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads