Реклама / Ads

6| 3534 |06.02.2021 АКТУАЛНО

Право на отговор

.
Във връзка с публикувана статия със заглавие ”Републиканци за България - Ямбол разкриха опит на кмета Ревански да даде без търг 660 декара земя на съмнителна фирма”, в която се излагат неверни, манипулативни и клеветнически твърдения от името на дружество ”Ренюъбъл енерджи инвест” ООД, заявяваме следното:

1.Не отговаря на истината твърдението, „...че дружеството няма реално никаква дейност, а целта е заблуда на гражданите, че зад „ Ренюъбъл Енерджи Инвест“ стои сериозен датски инвеститор. Крайната цел вероятно е лансираната от кмета фирма да придобие без търг и конкурс 660 декара общински терени.“. 

 

Дружеството е регистрирано в Република България, съгласно действащия търговски закон. Съдружници в него са г-н Карстен Брикс Маах и г-н Стийн Хиндсгавл Хансен, и двамата граждани на Кралство Дания. Господин Стийн Хиндсгавл е главен изпълнителен директор и собственик на компания Copenhagen Green Energy A/S, регистрирана в Дания. Само за миналата година, след облагане с данъци, дружеството е с печалба над 10 милиона евро. Между двете дружества са налице търговски взаимоотношения, като въпрос на целесъобразност и търговска преценка, е по какъв начин компанията Copenhagen Green Energy A/S съблюдава и се грижи за своите инвестиции в Република България, реализирани посредством "Ренюъбъл енерджи инвест" ООД. В този смисъл може да се приеме единствено като неточност посочването, че е налице дъщерно дружество. 

 

2.Не отговаря на истината твърдението, „..че твърдението на кмета: „Компанията развива дейност в различни райони на България и за момента работи с вятърни и слънчеви проекти с общ капацитет над 600 MW“,  е още един надут балон...“. 

 

Към днешна дата „Ренюъбъл енерджи инвест“ ООД. има сключени договори за извършване на проучвателни дейности с няколко частни инвеститора в страната, както и с общини в няколко области на Република България. Конкретните договорености са конфиденциална информация, но няма да се поколебаем да ги покажем в съда, ако се наложи да стигнем до съд, за да защитим правата си! Само един от договорите, сключен с частен инвеститор, е за проучване възможността за изграждане на проект с общ капацитет над 350 МW. 

 

3.В публикацията се правят целенасочени внушения и се твърдят откровени неистини, а именно „...Експерти са категорични, че ако се сключи този скандален договор, то въпросната фирма най-вероятно ще  има възможност без търг или конкурс да си изгради един голям фотоволтаичен парк върху земя, собственост на град Ямбол, в размер на 665.00 декара, която градът ще изгуби завинаги...“. 

 

Сключването на договор за проучвателни дейности (проекта на договор е публичен – качен е в сайта на Общински съвет Ямбол), не означава и не гарантира по никакъв начин, че именно с дружеството, което извършва проучване ще бъде сключен договор за изграждане на подобен парк за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Община Ямбол разполага с правото да избере инвеститор, ако се окаже, че имотите предмет на обследване са подходящи за изграждане на подобен парк. 


Съгласно чл.62 от Закона за енергетиката е възможно и допустимо, общината да учреди срещу заплащане в полза на лицето, което ще изгражда и експлоатира енергийния обект, право на строеж върху земята, за определен период от време. Собствеността върху земята остава непроменена и е на Община Ямбол, както през срока на договора, така и след това.


Предвид всичко изложено по-горе, от “РЕНЮЪБЪЛ ЕНЕРДЖИ ИНВЕСТ” ООД считаме, че изразената в статията позиция от името на ПП „Републиканци за България“ вреди не само на гражданите на Община Ямбол, но и е пряко насочена срещу реализирането на инвестиции на територията на общината, както и вреди на двустранните отношения между Република България и Кралство Дания. При необходимост дружеството ще предприеме действия по информиране посолството на Кралство Дания в Република България за създалата се ситуация. 


Дружеството запазва правото си да потърси обезщетение за нанесените вреди по съдебен ред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 36| 10700 |16.09.2020 Червена лампа за България: Европейски фондове - само срещу върховенство на правото . 24| 13153 |01.07.2020 Илиян Василев: Изобщо защо са ни съдии. Направо Гешев казва колко да лежиш . 5| 8714 |23.02.2020 Декларация на адвокатите: Законността е в опасност - където свършва правото, започва тиранията . 7| 13439 |11.01.2020 Татяна Дончева: Спецпрокуратурата пише ново право

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ