Реклама / Ads
25| 5724 |22.01.2023 АКТУАЛНО

Продължават заплахите срещу брутално пребития българин в Охрид /обновена/

.
Християн Пендиков
Заплаха за живота получава Християн Пендиков от жител на Скопие в болницата. Заплахата е съпроводена с ред псувни и обиди - ”копеле татарско...” и др. ''Ето какво съобщение получава Християн Пендиков, докато лежи пребит във ВМА, а след минута и външният министър на РС Македония Буяр Османи ще го посети, заедно с външния министър на България Николай Милков. Ще бъде показано това и други подобни съобщения на министър Османи и ще настояваме за арести - днес !
 

Защото това не може да продължи повече така!''. Това написа Виктор Стоянов от Фондация "Македония и личен приятел на пребития българин в Охрид Християн Пендиков, във Фейсбук.

 

.

30 дни ще е арестът за заподозрения за нападението на Християн Пендиков, съобщи БГНЕС. Решението е взето от съда в Охрид и по искане на компетентния прокурор, който е внесъл предложение за определяне на мярка за неотклонение на 24-годишния Илия Спасески от Охрид, заподозрян в престъпление тежка телесна повреда.


Все още се водят процесуални действия за другите двама, участвали в побоя.


Делегацията на ЕК в Скопие поискаха от властите да разследват случая.


23-годишният българин от град Охрид Християн Пендиков е с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той беше нападнат в гръб от трима души. По първоначална информация единият се казва Илия Спасески.

 

Министрите на външните работи на България и РСМ посетиха пребития Пендиков в болницата в София.

 


.

 

Дойдохме да видим едно пострадало момче заради идеите си. Това е един мъж с кауза, която защитава. Тук съм, за да дадем послание, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков за пребития българин в Охрид.


''България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите. Време е да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която поражда ново и ново насилие'', категоричен беше той.


''Такива неща нямат място в Европа. България няма да отстъпи за защита на българската общност в Северна Македония'', добави Милков.


''Съжалявам за инцидента. Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност към насилието'', добави министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7059 |18.04.2022 Войната в Украйна: Руските удари продължават, Мариупол се съпротивлява . 0| 10954 |19.03.2022 Войната, ден 24: Украйна загуби достъп до Азовско море. Продължават бомбардировките на големи градове . 11| 10230 |02.12.2019 Страхил Делийски: Борисов сменя бушони, но системите ще продължават да гърмят . 13| 14878 |14.11.2019 Адв. К. Симеонов пред Фрог: Бруталното налагане на Иван Гешев напомня на времената от преди 10-ти ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads