Реклама / Ads
0| 3693 |29.04.2021 АКТУАЛНО

Реликва на княз Батенберг и ретро преобразяване на Русе за 6 май

.
Кипят приготовленията за честването на Деня на Русе, 6 май, като празничната програма е допълнена с още интересни прояви и събития.
 

В Деня на храбростта в крайдунавския град пристига подносът, подарен от русенци на първия български княз Александър I при влизането му в града през юни 1879 г. Експонатът се съхранява в Националния исторически музей и ще бъде изложен в сградата на русенския Исторически музей. Ценната реликва ще остане тук до средата на месец юли.

 

В центъра на подноса има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе“.

 

Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през ХІХ век.

 

Входът в Историческия музей ще бъде свободен през целия ден.

 

Припомняме и останалата част от празничната програма:

 

От 10 до 18 ч. пред Ларгото на Операта образователното турне на National Geographic KIDS ще гостува в Русе за втора поредна година.

 

Кулминацията на 6 май ще бъде ретро преобразяването на централната част. От 12:30 до 14:30 ч. градът се превръща в Ретро Русе, а жителите и гостите му ще имат възможност да се насладят на сладкарска работилница, предлагаща петифури и кафе на пясък, както и на пиво и лимонада от „онези дни“. Ще видим щанд за платове и кройки, щанд с оръжие и военни униформи и много други изненади, поместени в Градската градина.

 

В програмата ще се включи и Ездови клуб "Кентавър - Русе".

 

Празнична атмосфера ще създадат и музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев, които ще направят премиера на новата си програма.

 

За якия музикален градус ще се погрижат и русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21., които ще закрият празничната вечер.

 

Напомняме, че желаещите да поднесат венец за тържествената церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 11:30 ч. трябва да заявят това на e-mail:pr@mayor-ruse.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3020 |29.04.2021 БСП отбелязва 1 май с митинг-концерт в София и събития в цялата страна . 11| 9947 |29.04.2021 Дончева: Някой е внушил на Слави, че датата на изборите трябва да е 11 юли . 1| 3652 |28.04.2021 Корнелия Нинова даде началото на кампанията „Солидарен Великден“ от Ботевград . 0| 4486 |28.04.2021 Борис Цветков към Борисов: Смятате ли за морално уволнението на доц. Мартин Осиковски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads