Реклама / Ads
28| 6582 |21.03.2023 АКТУАЛНО

Русия - Китай: ”Приятелство с примка на врата”

.
Зависимостта на Русия от Китай е достигнала безпрецедентни размери, според експерти, интервюирани от руската служба на Гласът на Америка. Според тях това е изпълнено с най-сериозни последици за страната.
 

Според германското издание Der Spiegel, представители на руското министерство на отбраната водят преговори с китайски производител на дронове за доставка на дронове камикадзе. Първата партида от 100 дрона може да пристигне в Русия още през април тази година. Експерти от Американския институт за изучаване на войната не изключват, че Пекин възнамерява да заобиколи западните санкции с посредничеството на Беларус.


„Пекин държи Русия на каишка“


Единственото нещо, което Русия спечели от войната в Украйна, е абсолютната зависимост от Китай, казва икономическият наблюдател и публицист Максим Блънт. По негово мнение Москва никога не е изпитвала такава зависимост от никоя страна в света.


„Сега Русия зависи изцяло от това в каква посока ще се обърне генералната линия на Китайската комунистическа партия“, добави той. „Това е свършен факт, с който трябва да се справим. И това, разбира се, беше резултат от външната политика на Кремъл, включително избухването на войната в Украйна.


Русия вече се превърна в суровинния придатък на Китай, казва Максим Блънт. Случи се точно това, от което руските славянофили винаги са се страхували, с тази единствена разлика, че Русия се превърна в суровинен придатък не на Запада, а на своя голям азиатски съсед, уточни той: „Това е изпълнено с много негативни последици. Да започнем с факта, че газовата тръба (между Русия и Китай) има кран от двете страни. И ако Пекин затвори тръбопровода, тогава Русия няма да има къде да отиде с въглеводородното си богатство.


Проблемът се утежнява от факта, че успоредно с това нараства технологичната зависимост от Китай, продължи икономистът. Според него Пекин в същото време не проявява голям интерес към развитието на технологиите в Русия: „Китайците са напълно доволни от ролята на Руската федерация именно като суровинен придатък. И ако политическите ветрове в Китай духат в обратна посока, тогава Москва може да се окаже напълно в капан. Русия вече загуби своите западни партньори, най-вече в областта на технологиите. Ако и Китай се отдръпне, тогава това ще се превърне в пълен крах...”


В този контекст лесно се вижда политическата зависимост на Кремъл от Пекин, каза Максим Блънт.


„Сега Русия просто няма алтернатива на Китай. Путин по отношение на Китай се превръща в нещо като аналог на Лукашенко. И във всеки случай Пекин вече получи най-мощните лостове за влияние върху Москва. Въпросът е как китайците ще използват позицията си. Засега Пекин държи Русия на каишка, която при желание лесно може да бъде още по-къса. Като цяло приятелство с примка около врата “, заключва той.


„Китай се превръща в незаменим индустриален резерв за Русия“


Пекин винаги следва своята експанзионистична политика, независимо дали се отнася за Русия или за страните от Централна Азия и Африка, смята Мурад Курбанов, ръководител на Асамблеята на гражданските инициативи Choice (Асоциации на Централна Азия). Според него Китай воюва не с оръжие, а с пари.


„За Москва сега се е развила много трудна икономическа и политическа ситуация“, добави източникът на „Гласът на Америка“. - Заради санкциите Русия загуби всички свои бивши партньори и доставчици в Европа, а и не само. Оттук и опитите й да заобиколи санкциите през Централна Азия с помощта на сиви схеми. В тези условия Китай се превръща в незаменим индустриален резерв за Русия. Москва просто е принудена да сътрудничи на Пекин.


На свой ред Китай иска да спечели пари от Русия, но се страхува от санкциите на Запада, твърди Мурад Курбанов: „Западът се бори никой да не спонсорира страната агресор и Пекин е наясно с това. По този начин КНР е в двойствена позиция, но все още се стреми да подкрепи Русия, предлагайки различни схеми за сътрудничество за заобикаляне на санкциите. В същото време Пекин действа в рамките на дългосрочна политика, за разлика от Москва, която е заета с решаването на изключително тактически задачи.


Използвайки ситуацията, Китай се опитва да консолидира влиянието си върху Русия, смята експертът: „Затова той е готов да доставя оборудване за производство на чипове и дронове, резервни части и всичко друго, само за да въвлече Русия в своята зона на влияние. . И Москва все повече се въвлича в цикъла на отношенията с Китай, който ще наблюдава развитието на събитията „от хълма“, чакайки подходящия момент. И ако Русия отслабне и започне да се разпада, Пекин бързо ще изгради връзки с отцепилия се регион и след това бавно ще го погълне.


В същото време основният проблем е, че Китай и Русия са привърженици на концепцията за двуполюсен свят, подчерта ръководителят на Асамблеята на гражданските инициативи „Избор“. „Следователно, от една страна, войната в Украйна е изключително неизгодна за Пекин, тъй като се отразява негативно на износа му за Европа и Америка. И от друга страна, той не може да позволи на съюзник да загуби във войната, тъй като това ще наруши съществуващия баланс в конфронтацията между тоталитарните режими и демократичните сили. А Китай, напомням, е свикнал да играе дълго време, като държи сметка за интересите си“, обобщи той.

 

Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 14072 |20.02.2023 ”Процъфтяваща” Русия: Путин се къпе в злато в Кремъл, руснаците тънат в мизерия . 22| 4562 |01.02.2023 „Враговете са навсякъде, враговете са сред нас“. Защо в Русия доносите процъфтяват? . 13| 7174 |18.01.2023 Пропадане: 280 млн евро на ден губи Русия от петролното ембарго . 27| 17605 |12.01.2023 Евгений Дайнов: Не съм ги урочасал руснаците, когато написах, че Русия няма да надживее Путин…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads