Реклама / Ads
6| 8546 |08.10.2021 АКТУАЛНО

Тихомир Стойчев за арестите в „Арсенал“: Тезата ”шпионаж” е удобна за някои

.
Тихомир Стойчев
Не можем да се придържаме към тезата „шпионаж“, макар тази теза да е много удобна за някого. За мен по-важното е да отбележим, че „Арсенал“ попадат в списък с дейности и обекти, свързани с стратегическата сигурност на страната. Това заяви експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев.
 

Той коментира пред bTV задържането на двама литовци и един руснак от завод "Арсенал. Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т.г. сигнал за установена липса на конкретни изделия от „Арсенал" АД - Казанлък и документи, относими към тях – информация, изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми, се посочва в съобщение от прокуратурата.

 

Стойчев обясни, че от 2018 година насам имаме поне 6 случая в Арсенал, които говорят за слабости по отношение на сигурността на територията на този стратегически важен обект…Един от тях беше преди време, когато при акция на ГДБОП бе намерено източване незаконно на огромно количество военно оръжие - автомати, пистолети и части от гранатомет. Уж отговорни институции обещаха да започна много детайлно разследване по случая и по-специално по сигурността в завода, но досега никой не е оповестил резултатите от това разследване, посочи експертът.

 

Според него проблемът е в контрола и охраната на този тип обекти.

Би трябвало всичко да се следи в завода. Важно е да има сигурна охрана – жандармерия трябва да охранява такива статегически обекти, но се допускат и частни фирми. Трябва да бъде контролът ежечасен. Всеки, който работи, детайлно трябва да се знае, какво внася и изнася, посочи Тихомир Стойчев.

 

Той изнесе и една любопитна информация – че на руска митница са задържани 20 БТР, което говори, че вероятно има незаконен пренос на това оръжие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 11805 |19.05.2021 Арестите започнаха: Арестуван е шефът на трето районно в Пловдив . 25| 13828 |06.12.2020 Красимир Стойчев: Планът на правителството за Брюксел е фентъзи, а някаква женица поучава бизнеса . 58| 19124 |15.09.2020 Психиатър: Стойчо Стойчев отива на съд . 2| 8698 |30.01.2019 Не вярвайте на Иван Гешев, че прокуратурата не отговаря за арестите, Конституцията казва обратното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads