Реклама / Ads
16| 14106 |12.12.2018 АКТУАЛНО

Защо медии на Д.П. твърдят, че Д.П. не е обект на закона „Магнитски“

.
Медиите на депутата твърдят, че „информациите за иска на Василев срещу Пеевски са опровергавани от всички страни“.
Цялата шумотевица около разследването на Делян Пеевски в САЩ по закона “Магнитски“ е пълна измислица. Такова въобще не съществува. Това бе основното послание на публикации в два пеевски вестника, които според него самия вече не са негови. Не са, не са, ама го бранят като памфиловци Москва…
 

В публикацията, тиражирана във въпросните 100 нюанса кафяво медии, се цитира становище на Томас Лок от BGR Public Affairs. Именно той бил казал, че няма такова разследване, нито г-н Пеевски е част от него. Фрог нюз се свърза г-н Лог и го помолихме да изпрати своето становище. И той го изпрати. Така стана ясно, че по-голямата част от написаното във въпросните вестници не е вярно, а думите на „топ агента на ФБР“ са изопачени.

 

В поредния материал без автор и яснота как се случва получаването на въпросното становище пише: „Измисленият иск на банкера беглец Цветан Василев по Глобалния закон „Магнитски“ срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски дори не е разглеждан от US институциите. Всички твърдения в противното, разпространявани главно от финансирания от Василев сайт „Фрогнюз“, са измислици, целящи единствено и само да клеветят основния враг на Василев и другарите му олигарси – Пеевски. Това става ясно от становище на бившия топагент на ФБР и настоящ управляващ директор на базираната във Вашингтон BGR Public Affairs Томас Лок“.

 

Дори Гугъл-преводача да бяха ползвали във въпросните издания, пак щяха да видят, че в становището на г-н Лок никъде не фигурира например изречението: „Тази информация е измислица“.  Също така може и да са изгубени в превода и да не познават системата в Америка, но все пак дори и на български има разлика между държавни служители и  представители на правителството, която е срамно да не се прави.

 

Ще припомним, че според закона на санкциониране подлежи "всяко чуждестранно лице", за което въз основа на "достоверни доказателства" се установи, че е замесено в убийства, изтезания или грубо нарушаване на международно признати човешки права, или са засегнати лица, извадили наяве случаи на корупция и незаконна дейност на държавни служители. Отговорност може да се търси и от държавни служители, които са участвали в корупционни схеми, включително и за присвояване на чужди активи за лична изгода, както и срещу всеки, който е подпомагал, спонсорирал или предоставял някаква подкрепа за тази корупционна дейност.

 

Санкциите се налагат еднолично, по решение на президента на САЩ. И са две: недопускане на територията на САЩ (което означава отмяна или неиздаване на американска виза) и блокиране на банкови сметки или имущество, което се намира там. Законът няма как да действа извън територията на Щатите, затова и мерките, които могат да се налагат по него, са ограничени на територията на САЩ.

 

Производството започва по искане до президента, което обаче трябва да е подписано от политически лица: председатели и членове на комисии в Конгреса или Сената на САЩ, при това принадлежащи към различни партии - целта е да се осигури политически консенсус за искането. И трябва да съдържа достатъчно достоверни доказателства.

 

Решенията на президента за налагане или прекратяване на такива санкции са публични - той се отчита за тях пред Конгреса.

 

Как точно е опровергаван от всички страни фактът, че срещу Делян Пеевски има подаден иск по Глобалния закон "Магнитски" не става ясно. В различните медии, свързани с Пеевски информацията се модифицира по още по-некоректен и неверен начин. Например на места е написано, че „искът не е разглеждан от американските институции“, без да става ясно от кои институции след като има определена процедура за разглеждане.  Твърди се още, че „информациите за иска на Василев срещу Пеевски са опровергавани от всички страни“.

 

„Монитор“ определя депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски като „основния враг на Василев“.  В становището на г-н Лог се твърди, че някакви хора някъде твърдят неща. За да твърди това на фирмата му най-вероятно се заплаща, за да осъществи лобистки и кризисни действия. Ако не е така, защо той разпитва за депутата Делян Пеевски.

 

Фирмата на Томас Лок - BGR Public Affairs e обявена за топ лобистка фирма за 2016 г. В нея работят специалисти по „Про-активни стратегии, кризисна комуникация и кризисен пиар в традиционните и дигиталните медии“. Това се вижда от сайта на лобистката компания.

 

През 2013 г. фирмата е получила за своите лобистки услуги 13,7 милиона долара, а най-големи нейни клиенти са били Република Индия, Chevron Corp. Украйна и Държавата Казахстан. 

 

Изпратихме на г-н Лок публикацията от „Монитор“, в която е цитиран, но той ни отговори, че не може да я прочете. Странно е как е прочел интервюто с адвокат Константин Симеонов обаче, защото дава становище за него.

 

След като получихме становището на г-н Лок, от което се вижда, че той никъде не твърди, че няма иск срещу Делян Пеевски, изпратихме уточняващи въпроси към него и компанията, която представлява. Надяваме се да получим неговия любезен отговор.

 

Ще припомним няколко факта, които потвърждават не само наличието на иск по „Глобалния закон Магнитски“ срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, а и се потвърждава, че Пеевски заплаща доста сериозни хонорари на лобистки компании и адвокати да го защитават. Уж няма иск и разследване, но Пеевски наема скъпи кантори да го защитават.

 

В средата на август 2017 г. стана известно, че Джоузеф Огъстин от юридическата компания JWI "Джеферсън Уотърман интернешънъл" е внесъл документите, с които мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев официално е поискал от САЩ, по закона "Магнитски", да бъдат санкционирани депутатът от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров. Апликацията по Магнитски в САЩ визира Пеевски и Цацаров като корумпирани държавни служители и нарушители на човешки права.

 

През септември 2017 г.  от американската правна кантора "Морган Люис" (Morgan Lewis Consulting) потвърждават, че депутатът от ДПС Делян Пеевски ги е наел, за да го защитават по закона "Магнитски". Информация за това се появи първо във вестник "Монитор", който е една от медиите, свързани с народния представител и неуспял шеф на ДАНС. Към адвоката бяха отправени редица въпроси и от други медии, на които той отговори така:

 

"Делян Пеевски е наел "Морган Люис" да го представлява относно молба, подадена към Държавния департамент и Министерството на финансите съгласно Глобалния закон "Магнитски" за отговорност за нарушения на човешките права" и „Ще бъда водещият адвокат по този случай", пише Нейтън Хохман, съдружник в Morgan Lewis Consulting в отговор на запитване на "Дневник".

 

Изпратихме запитване до г-н Нейтън Хоман за настоящото становище на Томас Лок от BGR Public Affairs, но все още не сме получили неговият отговор.

 

Изданията, които не е ясно в момента чия собственост са, пишат още, че Фрог нюз се финансира от Цветан Василев. Смело твърдение. Добре е главните редактори на въпросните вестници да помислят как биха доказали това си твърдение в съда. Защото ще им се наложи.  

 

Освен това да попитат г-н Пеевски дали може да пътува в САЩ със съответна виза. И ако не – защо?

 

Освен това, ако г-н Пеевски смята, че Фрог нюз лъже за случващото се по закона „Магнитски“, защо хаби вестникарско място и нерви да ни атакува вместо да се обърне към прокуратурата да ни повдигне поредно обвинение – шесто поред. Говори се, че думата му се чува там. Сигурно и главният свидетел по делото срещу КТБ Бисер Лазов ще се навие да свидетелства, колко му е. Но това са грозни слухове, тъй като държавното обвинение е независимо, зачитащо върховенството на закона, некорумпирано и с голямо обществено доверие.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 27157 |12.11.2018 Слави Трифонов: Освен Недялко, обичам прекрасните, свободни български медии . 11| 12263 |06.11.2018 Защо Фандъкова има служебен автомобил, а взеха този на Мая Манолова? . 23| 24007 |30.10.2018 Защо Пеевски е разследван в САЩ, а тук е свещена крава? . 8| 9295 |29.10.2018 Илиан Василев: ”Юнакът” в ДАБЧ е удобен, защото е от квотата на патриотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads